Društvo

Istinite ljubavne priče stare više od vijeka u filmu o Podgorici

Željela sam da reprezentativna zdanja, multikulturalnu sredinu i promjenu obrasca ponašanja da oslikam pričom o običnim ljudima a ne o istorijskim događanjima. S druge strane, za to je trebalo naći istorijski izvor - da ne bi bilo upitno da li je to činjenica ili legenda, kazala je Vanja Vešović-Vuković, autorka filma "Kulturni identitet Podgorice".
Istinite ljubavne priče stare više od vijeka u filmu o Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Ovo ostvarenje biće premijerno prikazano u četvrtak u Veliko sali KIC-a "Budo Tomović" od 19 časova.

Polučasovni igrano-dokumentarni film u podnaslovu precizira da se autorka bavila temom "Podgorica prije i poslije Berlinskog kongresa". Ona ističe kako su srž njenog projekta emotivne, ljubavne priče kroz koje se nagovještava promjena obrasca ponašanja.

- To je priča, prije svega, o Staroj varoši u drugoj polovini XIX vijeka, do početka gradnje Mirkove varoši. To je vrijeme nakon Berlinskog kongresa kada počinje iseljavanje većine turskog življa, kada se polako gube karakteristike tradicionalne patrijarhalne sredine - dodala je ona.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković-Vukčević istakla je značaj filma u njegovom doprinosu predstavljanju tradicije stare Podgorice.

- Ma kako zvali mjesto odakle smo potekli i đe pripadamo, ono je za nas uvijek posebno. Tako će, sasvim sigurno, biti i sa ovim filmom koji smo dobili zahvaljujući istoriografskim podacima koji su mnogo više od same istorije. Kroz film prikazujemo i suživot različitih kultura i naroda tokom vjekova u Podgorici. Nadam se da će nakon prikazivanja filma i druge podstaći da dograde ovu temu i ispričaju svoje priče - istakla je ona.

Udruženje humanistkinja "Crnogorka" aktivno je učestvovala u jednogodišnjem radu na ovom projektu. Kako je kazala Biljana Maslovarić iz te nevladine organizacije, nastanak ovog filma pomogli su kako Glavni grad Podgorica, tako i Vlada Crne Gore.

- I mi smo dali punu podršku filmu Vešović-Vuković jer smo prepoznali interes za ovakav projekat koji će Podgoričanima biti drag i lijep. No, posebno će Starovarošani biti njime oduševljeni - rekao je zamjenik direktora Muzeja i galerija Podgorice Miodrag Pejović.

2209pgd1Autorka ostvarenja dodaje kako će film biti posebno intrigantan za mlade, "kako bi i oni sami pronašli koliko još primjera" o odnosima među ljudima u Podgorici na prelazu između XIX i XX vijeka. Iako još nije kontaktirala ni organizacije ni institucije kako bi "Kulturni identitet Podgorice" nastavio svoj život, Vešović-Vuković smatra da će on biti višestruko koristan.

- Ovo je višenamjenski film, a fokus su mladi. Može da bude edukativan, čije djelove bi emitovali profesori društvene grupe predmeta, pa da se djeci zadaju teme da oni sami istražuju, poput toga ko je gradio pojedine mostove, kakav je arhitektonski stil... To je idealno didaktičko sredstvo. S druge strane, film je promotivnog karaktera. Ako se uradi još titl na engleskom jeziku i knjiga, biće to pravi način promocije Podgorice - da turisti znaju kakvo blago ona nudi - zaključuje Vešović-Vuković.

Portal Analitika