Društvo

Morsko dobro obilježava Međunarodni Dan obale 2015

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. septembra, aktivnostima koje imaju za cilj informisanost i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Morsko dobro obilježava Međunarodni Dan obale 2015
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj datum izabran je kao dan obilježavanja jer je tada Slovenija, kao prva od članica MAP-a, ratifikovala Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana koji je inače sedmi protokol u sklopu Barselonske konvencije.

Imajući u vidu da su efekti klimatskih promjena centralna tema ovogodišnjeg Dana Obale, Javno preduzeće će u saradnji sa  PAP/RAC Centrom UNEP/MAP-a, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nevladinom organizacijom „Zelena mreža – Green Net“ iz Budve, realizovati niz aktivnosti sa temom klimatskih promjena i njihovim efektima.

U osnovnim školama organizovaće se nekoliko radionica sa temom „Klimatske promjene i njihov uticaj na nas“ u okviru kojih će biti prikazan PAP/RAC-ov kratak film „Dobra klima za promjene“, zatim će se izraditi edukativna web stranica „Klimatske promjene za djecu“ na crnogorskom jeziku, i pripremiće se promnotivni materijal sa temom Dana Obale, koji će biti distribuiran u 35 osnovnih i srednjih škola, i to u opštinama Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar, Ulcinj i Podgorica.

U sklopu ovih aktivnosti, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, je u saradnji sa partnerima, kao i prethodnih godina,pripremilo poster na temu „Klimatske promjene“. Cilj ovog postera je da se djeci školskog uzrasta na slikovit i jednostavan način približe odgovori na pitanja sto šu to klimatske promjene, što dovodi do njihovog nastanka i koje su njihove posledice (gubitak obale, podizanje nivoa mora, povećanje temperature i slicno).

Ovo je sedmi tematski poster povodom Dana Obale a prethodnih godina izrađeni su posteri sa temama: „Biodiverzitet mora“, „Staništa na crnogorskoj obali“ , „Fizičko-hemijski procesi u moru“, „Pomorstvo minulih epoha“, „Plaže i obalni procesi“ i „Meduze Mediterana“.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.