Abiznis

Ustavni sud o gorivu u oktobru

Ustavni sud odlučivaće u prvoj sedmici oktobra o ustavnosti izmjene Uredbe kojom je uvedena naknada od sedam centi po litru goriva, kazala je Vijestima generalni sekretar te institucije, Biljana Damjanović.
Ustavni sud o gorivu u oktobru
Portal AnalitikaIzvor

lada je 16. aprila ove godine izmjenom Uredbe o maloprodajnim cijenama naftnih derivate uvela naknadu od pet centi po litru goriva za autoput i dva centa za reprezentativni sport.

Uredba je počela da se primjenjuje 21. aprila, kada su benzin i dizel poskupili po sedam centi, a dva dana kasnije predlog za ocjenu ustavnosti podnijela je grupa samostalnih poslanika i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a desetak dana kasnije i Socijalistička narodna partija (SNP).

Ustavni sud je objedionio postupak, ali su rokovi za dalji postupak počeli kada je podnijet predlog SNP-a.

U tekstu Uredbe, kako pišu Vijesti, Vlada se nije pozvala ni na jedan zakon, već samo na Uredbu o radu Vlade.

Početkom jula pojavio se i proceduralni spor da li podnosioci predloga za zakonitost i ustavnost te uredbe treba da ponovo pokrenu ili dopune inicijativu, jer je Vlada tada izmijenila.

Tom izmjenom se plaćanja takse oslobađa izvođač radova na autoputu, a Uredba je ponovo objavljena u Službenom listu.

Ustavni sud bi i to trebalo da objasni u svojoj odluci.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.