Kultura

FIAT: "Tri sestre" i Rambo Amadeus za kraj 18. izdanja

Drame Makedonskog nacionalnog teatra "Stolice" i "Elektra" posljednje su predstave u takmičarskoj konkurenciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2015, i biće danas izvedene u Velikoj sali KIC-a odnosno fabričkoj hali "Radoja Dakića".
FIAT:  "Tri sestre" i Rambo Amadeus za kraj 18. izdanja
Portal AnalitikaIzvor

Nastala po djelu Ežena Joneska u režiji Damjana Čitkuševog, "Stolice" će biti igrane u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 18 časova. Uloge tumače Driton Vejseli i Blagica Dimitrovska, scenografiju i projekciju potpisuje Sergej Svetozarev, a kostime Melani Dimitrovska.

Predstava nastala po motivima grčkog mita o Elektri, za koji dramski tekst, režiju i dizajn svjetla potpisuje Andrij Žoldak, scenografiju Žoldak sa Lukasom Nolom, kostime Lukas Nol i Dan Žoldak, muziku Sergej Patramanskij, a asistent režije je Nikola Kimovski, posljednja je takmičarska predstava i biće izvedena u hali "Radoja Dakića" od 22 časova. Uloge tumače Darja Rizova, Aleksandar Đorđoski, Zvezda Angelovska, Nikola AceskiSlaviša Kajevski, Borče Načev, Aleksandar Mihajlovski, Anastasija Taškovska, Mihaela Nikoloska i Arna Šijak.

- Predstava istražuje duboko skrivenu surovost u ljudima, u ljudskoj podsvijesti (onoj koja ne postoji ili koja je uspavana) ali i momenat u istoriji (zemlje, porodice, samog bića) kada se ova surovost naprasno otme kontroli i ovlada čovjekom. Pitanje: kolika je duboka ljudska surovost, kilometar ili više kilometara, da li je ona suština ljudskog bića. Zašto su ljudi u pojedinim situacijama suroviji od cjelokupnog biljnog i životinjskog svijeta - zapisao je Žoldak o ovoj predstavi.

Takođe, čuveni reditelj, koji prvi put boravi u Crnoj Gori, ne preporučuje publici klasičnog teatra dolazak na njegovu "Elektru".

Andrij Žoldak diplomirao je režiju na Moskovskom institutu za film i pozorište, pod mentorstvom čuvenog ruskog režisera Anatolija Vasiljeva. Njegova autorska poetika i rediteljski rukopis nesumnjivo su rezultante premanentnog interesa za film (Felini, Bergman, Paradžanov, Tarkovski) i istraživanja u oblasti likovnih umjetnosti. Bio je na čelu Državnog akademskog dramskog pozorišta "Taras Ševčenko" u Harkovu, gdje je postavio pet velikih projekata koji su izvedeni širom Ukrajine i u više od 30 evropskih zemalja. Godine 2005, kada je režirao Šekspirove "Romea i Juliju" u koprodukciji Berlinskog festivala, Evropske agencije za kulturu i Akademskog dramskog pozorišta u Harkovu, primoran je da napusti Ukrajinu, pa od tada živi u Berlinu. Radi sa teatrima u Njemačkoj, Rusiji, Finskoj, Švedskoj i Švajcarskoj, a angažovan je kao voditelj niza teorijskih i operativnih pozorišnih radionica u Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Japanu...

Dobitnik je Nagrade za izvođačke umjetnosti UNESCO-a za lični doprinos razvoju pozorišne umjetnosti, dvije Zlatne maske za najbolju opersku režiju u Rusiji, nagrade Talija za najbolju predstavu izvedenu u Finskoj, priznanja na festivalima u Rumuniji, Poljskoj, kao i na beogradskom Bitefu. "Elektra" koju je postavio u Skoplju je njegova 41. profesionalna režija.

Montenegro Art Gerila večeras predstavlja NVO Oni momci koji su producirali film "Folkolin 500mg", čija je projekcija zakazana u dvorištu Kuslevove kuće od 22 časa. Režiju potpisuju Nemanja Dragović i Boško Purić, po scenariju Stefana Vukovića i Mladena Ivanovića. Vuković i Dragović na šaljivo-ironičan način opisuju podgoričku, ali i crnogorsku (ne)kulturu i svakodnevnicu. Film je, kako tvrde autori, na neki način lijek protiv nedovoljno kvalitetne muzike, ali i primjer kako se treba boriti protiv zabluda i nasilja.

Veče će zatvoriti set koji će puštati DJ Gilerz od 23 časa.

1509sestrePosljednjeg dana ovogodišnjeg FIAT-a, u podne u Kuslevovoj kući biće ozvaničeni dobitnici nagrada o kojima odlučuje internacionalni žiri koji čine Sonja Vukićević (Srbija), Franko Ungaro (Italija) i Mirko Vlahović (Crna Gora).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Tri sestre", prošlogodišnja koprodukcija FIAT-a, festivala Grad teatar Budva i Zahumlja iz Nikšića, u u prostoru Kuslevove kuće od 20 časova.

- Veoma često igrane "Tri sestre" od Čehova čini se kao uspješna predstava samo ukoliko pozorište/produkcija ima tri dobre glumice za tri sestre Oglu, Mašu i Irinu. Bez ovoga nema ni svrhe postavljati dramu. Dva režisera koji su i napravili radiklanu adaptaciju drame, Ana Vukotić i Slobodan Milatović, imaju glumice koje nose njihovu ideju: Bojana Malinovska, Julija Milačić i Ana Vučković. Potraga za ljubavlju u "Tri sestre" je energična, budna, prikaz je društvenih prilika u kojima se danas živi... Ali ima i jasnu poruku: bez ljubavi - nema života. Ove "Tri sestre" u odličnim kostimima Line Leković, koreografiji Sonje Vukićević i muzici Ivana Marovića, dokaz su između ostalog, da se pravi novo pozorište: dekonstrukcija i rekonstrukcija saznanja o životu danas. U tome je i snaga/provokativnost izvedbe - zapisala je Ljiljana Mazova o ovoj drami.

Festival će zatvoriti Rambo Amadeus, koji će prirediti nesvakidašnje druženje s publikom u prostoru Kuslevove kuće od 22 časa.

Podsjećamo, FIAT ove godine slavi 30 godina trajanja, organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Svi programi su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnicama CNP-a i KIC-a "Budo Tomović".

Portal Analitika