Društvo

Godišnjica bitke za Herceg Novi: Sretoše ga mladi Crnogorci, na Kameno, polje pouzano

U poneđeljak 15. septembra 1687. Crnogorci su u selu Kameno iznad Herceg Novog razbili vojsku Husein Topal paše koja je hitala da deblokira Herceg Novi, Novi je bio pod opsadom mletačke vojske, Crnogoraca, Bokelja.
Godišnjica bitke za Herceg Novi: Sretoše ga mladi Crnogorci, na Kameno, polje pouzano
Portal AnalitikaIzvor

Krajem tog istog mjeseca septembra, hrišćanska koalicija koju su organizovali Mlečani, uspjela je da oslobodi Herceg Novi od Osmanlija. 

     glavna2U monografiji "Boka" (Beograd, 1913) pop Sava Nakićenović pisao je o selu Kameno: 

   "Putem iz Hercegnovoga, preko Trebesina, dolazi se na ukršće granica sela Poda, Trebesina i Kamenog. Tu počinje selo Kameno, i prolazi se "uz Kotobilj", kroz uske klance zvane "vrhovi" i "Tajne grede". Tad je pravo selo koje se tu nalazi u visoravni, koja se zove "polje kamensko." Kuće su na dnu polja, po srijedi, i pri vrhu, a tako isto i crkve. Selo je u visini nad morem 523-817 m. . . "Tajni vrh", il "Tajne grede", to je klanac na ulasku u Kameno, gdje se Crnogorci 1687. skriše i Topal pašu potukoše iz potaje. Otuda i ime "tajne grede". "Kotobilj" zove se mjesto niže "Tajnog vrha", gdje Turci bijahu kad na njih Crnogorci navališe, što je Turke potaklo, te se u čudu pitali "ko to bi". Taj događaj opjevan je i u "Gorskom Vijencu". Ima tursko groblje u Kotobilju gdje poginuli Turci 1687. biše sahranjeni." (strane 277 i 279)

     glavna3Nakićenović dalje kaže da je selo do 1687. bilo turska baština i pusto, jer u njemu nije bilo vode, iako tamo postoji zemlja, polje. Od 1687. selo je, kako piše Nakićenović, naseljeno Crnogorcima i Hercegovcima (njima nije smetalo što selo nema vode). 

     Kako sam neđe pročitao, Staniša Mandić, novi reprezentativac Crne Gore u fudbalu, je porijeklom iz sela Kameno, a Sava Nakićenović kaže da su Mandići u Kameno naselili 1687, iz Gornje Morače.

     Josip Vrandečić i Željana Menđušić pišu o bitki na osnovu podataka iz Venecijanskog arhiva: 

     "U gradu su i Španjoli iščekivali Husein Topal pašu koji je nastupao prema Herceg Novom. Tijekom subote Cornaro i Herberstein spremili su galije koje su imale priteći na kritična mjesta gdje se očekivalo njegovo spuštanje. Izdvojili su tisuću boraca za doček u brdima. Turski je napad uslijedio u ponedjeljak, 15. rujna, i odmah probio položaje Kotorana i Crnogoraca nasrnuvši na opsadnu liniju koju je održao Bona, sin generala S. Pola. Uz pomoć pristiglih dalmatinskih postrojbi, topništva na kopnu i moru, zaustavio je paniku, potisnuo Turke prepustivši ih u bijegu Crnogorcima koji su ih čekali na prilazu u Kamenom. Cornaru su u logor donijeli 12 turskih zastava i 300 posječenih glava za koje im je general isplatio po zlatnik. Ispred tvrđave su na pogled branitelja nabodene turske glave i posađeni barjaci. Cornaro je pojačao bombardiranje grada."

      (Josip Vrandečić i Željana Menđušić: Osvajanje Herceg Novoga 1687. godine prema izvješćima mletačke nuncijature, Kačić. Zbornik Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, sv. XLI.–XLIII.: Zbornik u čast Emilija Marina (za 60. rođendan), Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja – Split, Split, 2009. – 2011.)

     glavna-4 Njegoš je u Gorskom vijencu opjevao ovu bitku:

      "Topal - paša su dvadest hiljadah 

      da pomože Novome hitaše; 

      sretoše ga mladi Crnogorci

      na Kameno, polje pouzano. 

      Turskoj kapi tu ime poginu, 

      sva utonu u jednu grobnicu;  

      mož i danas viđet kosturnicu.

     Iako im je Njegoš glavni argument kad dokazuju svoju nacionalnost, hercegnovskim Srbima ne pada na pamet da obilježavaju bitku u kojoj su Crnogorci oslobađali Herceg Novi. Selo Kameno ima čak tri crkve  i nikada mitropolit Amfilohije i SPC nijesu odslužili pomen i parastos poginulim u bitki na Kameno, ali to je lako razumljivo - da se ne bi skretala pažnja kako su Crnogorci dobili tu bitku za Herceg Novi, i kako su naselili to selo, pošto tako stoji u sačuvanim izvorima koji opisuju taj događaj. 

     Hercegnovski Srbi su svjesni da moraju dobro i pažljivo sakriti svoju sopstvenu istoriju, da ne bi neki budući Prlainovići i Dabovićke došli u nedoumicu - zašto da nastupaju za Srbiju - kad nemaju ništa, baš ništa sa Srbijom, a Crnogorci im oslobađali grad od Turaka!

     A što se Crnogoraca tiče, oni nemaju pojma o svom identitetu i svojoj istoriji, Crnogorcima je isuviše teško da se priśećaju slavnih datuma svoje istorije, ko će oko toga razbijat' glavu i ko će organizovat' proslave,  postavljat' spomen ploču i slično. 

     Crnogorsko nipodaštavanje samih sebe će tako trajati dok se Crnogorci potpuno ne pretope u drugu naciju, koja će sve crnogorsko rado preuzeti i proglasiti za svoje.

M.Ć.

Portal Analitika