Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • NVO zadovoljne porastom podrške članstvu u Alijansi: Kad dobijemo poziv većina građana biće za NATO

NVO zadovoljne porastom podrške članstvu u Alijansi: Kad dobijemo poziv većina građana biće za NATO

U narednom periodu treba još više intenzivirati aktivnosti i uključiti partije koje se zalažu za ulazak Crne Gore u NATO, bez obzira da li su iz vladajuće strukture ili iz opozicije. Isto tako treba aktivirati kompletan nevladin sektor kako bi se dao maksimalan doprinos – kaže Savo Kentera.
NVO zadovoljne porastom podrške članstvu u Alijansi: Kad dobijemo poziv većina građana biće za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Rast podrške javnog mjenja za ulazak Crne Gore u NATO možemo očekivati do decembra, naročito u periodu poslije, ukoliko dobijemo pozivnicu iz Brisela – kazali su za Pobjedu predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera i izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, komentarišući najnovije rezultate istraživanja agencije DAMAR prema kojem 42,1% ispitanika podržava članstvo Crne Gore u Alijansu, 38,7% je protiv, a 19,3% neopredijeljeno. Kentera je ocijenio da trend rasta javne podrške predstavlja kombinaciju intenzivne kampanje koja daje rezultate i pozitivnih poruka najviših zvaničnika.

- I NATO zvaničnici su dosta ohrabrujuće govorili o tome da Crna Gora sa pravom može očekivati poziv u decembru. Sjevernoatlantski savez će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi vrlo jasno, svima stavili do znanja da se ovdje u Crnoj Gori radi na tom pitanju i da smo ozbiljno shvatili pitanje podrške javnog mnjenja. Ja se ne bih opterećivao brojkama, ali bitno je da ta podrška raste – poručuje Kentera.

Sa druge strane, Dedović smatra da je rast podrške članstvu u NATO manjim dijelom rezultat intenzivirane kampanje i dijaloga sa građanima. - U intenziviranoj kampanji nijesmo čuli ništa novije od onoga što je rečeno u posljednjih osam godina – ističe Dedović. On smatra da se radi o građanima koji uglavnom prihvataju većinsko mišljenje. Kada se radi o krupnim političkim odlukama, građani pa- žljivo osluškuju i posmatraju koja će većina pobijediti i onda se shodno tome priklanjaju pobjedniku. Imamo i sve češće izjave i javne nastupe lidera vladajućih političkih partija koji svojim biračima direktno prenose poruku o potrebi članstva u NATO i benefitima koje to članstvo donosi – kaže Dedović.

Kada je riječ o aktivnostima upredstojećem periodu, Kentera ističe da je važno raditi na povećanju podrške, ali ne samo do decembra, već i nakon toga, jer, kako kaže, postoji period verifikacije svih zemalja članica, nakon čega će Crna Gora i zvanično postati dio NATO saveza. - Mislim da imamo dobar po- četak i tako treba nastaviti. U narednom periodu treba još više intenzivirati aktivnosti i uključiti partije koje se zalažu za ulazak Crne Gore u NATO, bez obzira da li su iz vladajuće strukture ili iz opozicije. Isto tako treba aktivirati kompletan nevladin sektor kako bi se dao maksimalan doprinos – kaže Kentera. On smatra da bi upućivanje poziva u decembru „dalo vjetar u leđa svim naporima u Crnoj Gori“, pri čemu bi se vidjeli i konkretni rezultati. Najbitnije je da narod polako shvata da je to najbolje za Crnu Goru, bez obzira na neke stvari iz prošlosti. Mislim da ljudi jednostavno vide da se treba okretati budućnosti, a ne živjeti od prošlosti i mitova od kojih niko nema koristi – poručuje Kentera. MKomentarišući podatak da bi 46,2% ispitanika glasalo za ulazak u NATO ako bi to bio uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, Dedović ističe da je svim crnogorskim građanima jasno da će EU u svoj klub primiti one zemlje koje su prošle „prvi filter“ ili selekciju članstva u NATO. - Primiće one zemlje koje su dokazale da mogu biti demokratske i koje visoko vrednuju vladavinu prava. One zemlje koje su spremne za članstvo u NATO, predstavljaju jasan signal Evropskoj uniji da su spremne i za članstvo u EU – poručuje Dedović. Kentera i Dedović su saglasni da se od početka kampanje više puta govorilo o komplementarnosti procesa EU i NATO.

Za građane je ipak mnogo prijemčvija tema Evropske unije s obzirom da se ne radi o vojnoj organizaciji što je slučaj sa NATO-om koji je političko-vojni savez. Taj vojni prizvuk defintivno ne preovladava. Kada je riječ o EU, ljudima se čini da je u pitanju blagostanje, mnogo bolji život i standard. Čim se to poveže, imate veću podrš- ku kod građana – smatra Kentera. On dodaje da je najbolji primjer za to Slovenija, koja je na referendumu istovremeno postavila pitanje o članstvu u EU i NATO, što je, kako kaže, dovelo do izuzetno pozitivnog rezultata.

Pobjeda

Portal Analitika