Društvo

Green Home: Novi ekološki incident TE Pljevlja, pepeo po selima i gradu

Termoelektrana Pljevlja nastavlja sa lošom praksom rada bez poštovanja ekoloških standarda i zakona, kazali su u NVO Green Home.
Green Home: Novi ekološki incident TE Pljevlja, pepeo po selima i gradu
Portal AnalitikaIzvor

Naime, kako tvrde u ovoj NVO, ovaj privredni subjekat svojim radom već godinama ugrožava životnu sredinu i stvara ozbiljne probleme žiteljima okolnih naselja, kao i građanima Pljevalja, ugrožavajući i njihovo zdravlje, a najnoviji u nizu ekoloških incidenata desio 5. septembra kada je vjetar sa termoelektranine deponije pepela i šljake Maljevac nosio pepeo po okolnim naseljima i ka samom gradu.

"Razlog ovome je nepostojanje takozvanog vodenog ogledala na površini deponije, koji bi trebao spriječiti odnošenje prašine sa same deponije. Dakle, iako je zakonska obaveza Termoelektrane Pljevlja da čitava površina deponije bude pod vodom, kako bi se spriječilo dizanje i raznošenje prašine, to se u stvarnosti ne sprovodi i za TE ona izgleda ostaje uglavnom samo obaveza na papiru dok je na sceni nemarno ponašanje i ophođenje EPCG prema Pljevljima i Pljevljacima, još jednom u nizu", ističu u Green Home-u.

Prema njihovim riječima, tog dana na deponiji, oko 80 odsto njene povšine nije bilo pokriveno vodenim ogledalom.

"Dakle, 80 odsto površine otpadnog materijala koji je u Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu detaljnog prostornog plana termoelektrane Pljevlja, u odnosu na svoje karakteristike i klasifikaciju pepela i šljake, okarakterisan kao opasan otpad, nije bio pod vodenim ogledalom. Ovakav nemaran odnos posebno brine imajući u vidu da je ova deponija odavno prevazišla svoje kapacitete. Naime prilikom njene izgradnje prije više od tri decenije originalno je bilo zamišljeno da će deponija Maljevac raditi svega 15 godina i biti zamjenjena drugom. Od tada je pet puta nadograđivana, prevazišla maksimalne kote, utvrdjena je njena nestabilnost, ugrožene podzemne i površinske vode, kao i okolna naselja lebdećom prašinom", kazali su u ovoj NVO.

Green Home brine i to što toga dana ni Agencija za zaštitu životne sredine nije na svom sajtu objavila rezultate kvaliteta vazduha, a što je svakodnevna obaveza, sa mjerne stanice u Skerlićevoj ulici.

Takođe, dodaju, indikativno je da ova Agencija iako vrlo revnosna u optuživanju građana da su isključivi krivci za loš kvalitet vazduha u Pljevljima, nije reagovala na saopštenje EPCG od 29. jula u kome se navodi da iako Termoeletrana Pljevlja radi punom parom, kao i zimi, da su po izvještaju relevatnih institucija vrijednosti emisija praškastih čestica znatno ispod propisanih vrijednosti u Evropskoj uniji.

"Međutim tokom jula i prvih petnaest dana avgusta mjerna stanica u Skerlićevoj ulici registrovala je, da je od 45, čak 27 dana koncetracija PM10 čestica bila iznad srednje dozvoljene vrijednosti. Ne ulazeći u motive i namjere ovakvog saopštenja EPCG-a, očigledno je da  institucije nadležne za poslove zaštite životne sredine nastavljaju da “žmure na probleme” i na taj način aboliraju najveće zagađivače u Pljevljima", tvrde u ovoj NVO.

Pored toga, naglašavaju oni, inspekcijski organi svojim nevršenjem nadzora nad radom EPCG-a u odnosu na odlaganje štetnog otpada pepela i šljake na deponiji „Maljevac“ i tolerisanjem činjenice da se ne preduzimaju čak ni potrebne mjere zaštite na deponiji, zloupotrebljavaju službeni položaj i značajno doprinose lošem stanju životne sredine u ovoj Opštini, zbog čega su u junu i podnijeli krivičnu prijavu protiv ekološkog inspektora, kao i ovog privrednog subjekta.

Takođe, podsjećaju da je inicijativa civilnog sektora i velikog broja građana, koji su potisali zahtjev za postavljanjem ekološkog inspektora sa sjedištem u ovom gradu kako bi se doprinijelo blagovremenoj reakciji u slučaju akcidentnih situacija, vrlo olakoodbijena od strane nadležnih institucija.

"Zato ovim putem apelujemo na EPCG da postupi po zakonu i u cilju zaštite građana i smanjenja negativnih uticaja sa deponije Maljevac i njenu kompletnu površinu pokrije vodenim ogledalom, kako bi se spriječilo ponovno rasijavanje prašine sa ove deponije", zaključuju u ovoj NVO.

Portal Analitika