Svijet

Zašto SAD ne primaju izbjeglice?

Iako je Vašington kriv bar za dio onoga što se događa na Bliskom istoku, izbjeglice baš i ne prima rado, piše Jutarnji list.
Zašto SAD ne primaju izbjeglice?
Portal AnalitikaIzvor

Prije nekoliko mjeseci 14 američkih senatora poslalo je otvoreno pismo predsjedniku Baraku Obami tražeći od njega da omogući dolazak i smještaj u SAD najmanje 65.000 izbjeglica iz Sirije.

Odmah su se našli na udaru kritičara, koji su ih napali da su formirali "džihadistički zastupnički klub" jer da bi puštanje Sirijaca u Ameriku otvorilo vrata potencijalnim teroristima među njima.

Sama Obamina administracija kritike je odbacila kao neosnovane, hvaleći se detaljnim provjerama kroz koje svaki azilant prije ulaska u Ameriku mora da prođe, ali zahtjev 14 senatora nije prihvatila.

Kako piše Njujork tajms, u tom se moglo vidjeti koliko je snažan izostanak političke volje i kakve sve prepreke stoje na putu direktnom američkom uplitanju u rješavanje humanitarne krize s kojom je suočena Evropa, ali iza koje svojom vanjskom politikom dobrim dijelom stoji i sama Amerika.

Čak i nakon potresnih prizora izbjeglica iz Evrope, koji su ove nedelje bili posebno upečatljivi i koji su izazvali veliku pažnju u SAD, američka javnost je i dalje oprezna u davanju podrške bilo kakvim opsežnijim akcijama u kojima bi učestvovala njihova država.

Posljedice su to, piše Njujork tajms, ne pretjerano slavnih američkih ratnih avantura u Iraku i Avganistanu.

Istovremeno, Amerika je suočena i s problemom miliona ilegalnih doseljenika iz Meksika i drugih latinoameričkih država, o čemu se vode debate već dugi niz godina, ali sistemskog rješenja još nema.

S približavanjem predsjedničkih izbora i kampanjom koja se već zahuktala, u fokus javnosti dolaze kandidati sa rigidnim pogledom na doseljenike.

Primjera radi, trenutno vodeći republikanski kandidat za predsjedničku kandidaturu je Donald Tramp, koji obećava da će sve ilegalce, ako dođe na vlast, jednostavno deportovati.

SAD su dugo bile najveći svjetski donator međunarodnih programa koji dostavljaju najviše direktne pomoći izbjeglicama, navodi Njujork tajms.

To uključuje i donacije UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu.

Eksperti tvrde da međunarodni sistem agencija, uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata, i dalje obavlja sjajan posao, ali je trenutno preopterećen brojem raseljenih i izbjeglih osoba.

Prema UN-ovim statistikama, trenutno je širom svijeta raseljeno 60 miliona ljudi, a izbjeglica je 19 miliona.

Jutarnji list, rtcg.me

Portal Analitika