Društvo

Savjet za razvoj NVO raspravljao o izmjenama zakona

Savjet za razvoj nevladinih organizacija održao je danas osmu sjednicu koja je bila tematska i posvećena formulisanju mišljenja Savjeta o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama.
Savjet za razvoj NVO raspravljao o izmjenama zakona
Portal AnalitikaIzvor

Nakon uvodnih informacija i pojašnjenja predstavnice Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je obrađivač zakona, uslijedila je višečasovna rasprava o Nacrtu zakona u cjelini, ali i o konkretnim rješenjima u pojedinim članovima.

Kako su mišljenja članica i članova Savjeta bila različita, nije bilo moguće definisati jedinstven stav-mišljenje Savjeta, pa se pristupiloglasanju o nacrtu zakona u načelu-cjelini. Za ponuđeni nacrt u načelu glasalo je 9 članova/članica Savjeta,8 je bilo protiv, a jedan uzdržan. U skladu sa navedenim, Nacrt zakona je dobio većinsku podršku Savjeta, aprotiv Nacrta zakona u načelu glasalo je osam članova/članica Savjeta, i to iz nevladinih organizacija, koji su u raspravi prije glasanja navodili različite argumente u odnosu na pojedina rješenja, zbog čega su na kraju bili protiv nacrta u načelu.

I pored toga što su mišljenja o Nacrtu zakonao izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijamau načelu bila podijeljena,većina članova/članica Savjetaje ocijenila da bi finansiranje projekata i programa NVO iz budzeta, trebalo definisati na cjelovit način „usaglašavanjem“ rješenja iz ovog Nacrta zakona (o nevladinim organizacijama) sarješenjima u izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, na osnovu koga se finansiraju projekti NVO u 6 oblasti od javnog interesa. Imajući to u vidu, ocijenjeno je da bi bilo neophodno da se oba zakona pripremaju paralelno, što do sada nije bio slučaj.

Sjednici je prisustvovala predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori kao posmatrač, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a istu su pratili predstavnici medija i to: RTCG, Radija Crne Gore, dnevnih novina ,,Pobjeda’’ i ,,Dan’’.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.