Komentar

Milorad PUSTAHIJA: Rođenje Justicije iz morske pjene

Znam, znam, nijesam pobrkao. Čuvena Botičelijeva slika se zove „Rođenje Venere iz morske pjene“, a Justicija je rimska boginja pravde, ali treba mi efektan naslov. Kažu da je slijepa radi nepristrasnosti i da bi sudila svima jednako, ali ja tvrdim da nije takva rođena i da je oćorila zbog toga što su je sve vlasti, od rimskih na ovamo, držale što dalje od sebe po mračnim budžacima. Povremeno bi je namjenski izvodili na svjetlo dana, a ona bi onako šokirana svjetlom izvela po koji pravni performans, i nazad u budžak. Međutim, u Budvi drevnom Kadmovom gradu, dogodio se mirakul. Vlasti u Podgorici, zbog mase važnijih problema zaboravile su na boginju, te je zbog dvodecenijskog kontinuiranog boravka u kantunu, pala u komu. Zbog bruke i stida od evropskih komšija doveli su je u Budvu, na more i na ovu ariju i ovu bellecu, ne bi li se rekuperala. I gle čuda! Justicija ozdravi i u prvom zamahu pohapsi pešestinju.
Milorad PUSTAHIJA: Rođenje Justicije iz morske pjene
Portal AnalitikaIzvor

Prosto je namirisala nevaljalštinu. Katarakta joj se još nije razmakla, pa stalno hapsi jedne te iste i ne usuđuje se da mrdne iz Budve, da ne bi opet završila u kakvom podrumu. Sumnjivi likovi pametuju da će ovo njeno djelovanje loše uticati na turizam, ali neuništivi budvanski trgovački genije je odmah smislio novi reklamni slogan: ,,Budva lječilište bogova“, a novinari i džipsi po kafićima, gledaju u dlan i proriču nove izabranike boginje Justicije. Budvanski puk se u ćakulama nasla- đuje stradanju do juče nedodirljivih, i to istih onih za koje je taj isti puk, ne tako davno, glasao sjevernokorejskim procentom od 74 odsto.

Naš glasač je takav. Kad vidi da vlast krade neće podviknuti da se to ne smije, već će se pokušati pridružiti svojim izabranicima u krađi. Ako zbog prevelike konkurencije ne uspije, onda će staviti oreol pravednika i čekati da izabranici padnu pa da seiri. Zašto ova ljekovita klima ne djeluje i na budvanski puk i izliječi ga od ove mizerne karakterne opačine? Možda i djeluje, ali u Budvi je kontinuiran priliv kontinentalnih nosilaca kriminogenog virusa i podaničko-plemenskog mentaliteta, pa bi se to moglo možda izliječiti karantinom ili da se Justicija vrati na kontinent, i preventivno djeluje. Ako ostane, moraćemo promijeniti nešto kako bi njene aktivnosti iskoristili za povećanje broja turista.

Kad slijedeći put bude hapsila, vjerovatno opet ove iste - na primjer: zbog pedesetomilionskog projekta odvodnje otpadnih voda - ne treba prvo javiti podobnim medijima, nego budvanskim feštađunima. Oni bi, po već ustaljenoj tradiciji, demokratski i transparentno, prenijeli abrum od uha do uha od kafane do kafane uz muziku i pjesmu. U zoru, sa pojavom prvih maskiranih specijalaca, krenula bi i karnevalska povorka. I dani širuna i ruštula. To je dosad neviđeno, privuklo bi mase turista, i sigurno bi prenosili i CNN i BBC a ne samo podobna Televizija Vijesti.

Primjećujete da se ne usuđujem da sudim, već ordiniram i avetam po marginama događanja. Ne zbog straha ili ne daj bože umiješanosti, već zbog toga što dobra knjiga Talmud veli, da kada sudiš o čovjeku, presudi uvijek po boljoj strani. Stoga poštujem presumpciju nevinosti, ali i tužilačku osnovanu sumnju. Mada, nijesam siguran ima li Tužilaštvo vrapca u ruci ili samo goluba na grani. Da imaju vrapca u ruci vjerovatno im ne bi trebao svjedok saradnik, kome su oprostili grijehe. I to svjedok koji je u dva isljeđivana mandata bio prvi i najodgovorniji čovjek opštine Budva. Ko zna, možda je u pitanju neka ptičurina, mnogo moćnija i od vrapca i goluba zajedno. Treba pratiti stvar, jer pravda je isuviše važna da bismo je prepustili samo pravnicima i vizijama ćorave boginje.

Ne znam, nijesam stručnjak, ali do sada su samo Bog i Amfilohije otpuštali grijehe. Pardon! I ANB je otpustila grijehe u slučaju Džomić. Bojim se da se i ja ne ogriješim, jer kad izleti riječ iz usta i kamen iz ruke ne mogu se povratiti. Sve će ovo biti na provjeri na jesen, kada opusti Budva i Justicija utekne od dosade u Podgoricu. Ni tamo ne cvjetaju ruže. Koliko je i tamo zrela situacija najbolje se vidi po tome, što je specijalni tužilac cijelo vrijeme trajanja konferencije za štampu, grčevito držao torbicu na prsima, ne usuđujući se da je spusti na sto među prisutne tužioce i novinare. A možeš misliti kad bi je spustio među političare. Nadam se da je Justicija oporavljena i da će moći i tamo da pomete štogod. Parcijalna pravda nije pravda. Samo da ne bude nekih vanrednih izbora ili nekih pristupanja pa je opet sklone i zaborave. Ili vrnu u Budvu. 

Milorad PUSTAHIJA

Pobjeda

Portal Analitika