Društvo

Potreban popis: Ko se sve bavi prostitucijom u Crnoj Gori

- Prostitucija kao najstarija i veoma ozbiljna socio-patološka pojava postaje sve više rasprostranjena na našim prostorim, ali ovaj fenomen i dalje ostaje tabu tema - ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu sociološkinja Tanja Vujović. Prema njenim riječima, o pravim razmjerama teško je govoriti, jer veliki broj slučajeva ostaje neotkriven.
Potreban popis: Ko se sve bavi prostitucijom u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Dodatni je problem, smatra ona, što u Crnoj Gori ne postoji institucija koja se bavi zvaničnom statistkom o broju prostitutki, a mali je broj istraživanja ovog kompleksnog fenomena, pretežno pojedinih aspekata prostitucije, ali sistemskih istraživanja gotovo da nema.Sociološkinja Vujović pojaš- njava da većina djevojaka sa 15 ili 16 godina ulaze u svijet prostitucije.

- Mamac za ulazak u surovi svijet obično su poslovi go-go igračica, šankerica ili konobarica. Djevojke u Crnoj Gori uglavnom se dobrovoljno bave prostitucijom, ali u obavljanju najstarijeg zanata posreduju vlasnici noćnih klubova, pripadnici obezbeđenja, recepcioneri u hotelima, taksisti i vlasnici raznih agencija... Prostitucija je organizovan posao, zapravo čitava industrija, i nikad ne ide sama. Čak i one žene koje prodaju seks stojeći pored magistrala i auto-puteva imaju svog posrednika u vršenju posla, takozvanog ,,makroa“ ili podvodača. Vujović dodaje da se makro i prostitutka vezuju iz različitih interesa. Obično kako navodi, prostitutka osjeća potrebu za zaštitom u organizovanju posla u uslovima sve veće konkurencije društva, dok makro u toj vezi vidi dobru zaradu, eksploatišući prostitutku. - Makroi se koriste različitim načinima da prinude prostitutku da radi za njih, a to su: ucjene, prijetnje, fizička sila, uzimanje droga. Uz prostituciju je usko vezana prodaja narkotika, a ovim biznisom se bave i kockari, koji su poslovno vezani za zatvorene prostore i privatne kuće u kojima su sakriveni od javnosti. Slu- čajevi u kojima se ovim poslovima bave individualci veoma su rijetki, a njihovi poslovi su minimalnog obima i uključuju svega dvije do tri djevojke -navodi Vujović.

Fenomen „sponzoruša“:Danas postoji poseban tip prostitutke koju čine takozvane ,,sponzoruše“, odnosno mlade djevojke koje se vežu seksualno za starijeg čovjeka uz naknadu izraženu u nekim vrijednostima kao što su nakit, odjeća ili pak nekim drugim pogodnostima kao što su atraktivna putovanja i izlasci u ekskluzivne objekte. - Iako dosta slične, sponzoru- še se po nečemu razlikuju na više tipova. Postoji takozvana žena borac -,,tatina ćerka“ ve oma ženstvena bije tatinu bitku, zastupajući muške interese, a novac joj je osnovni cilj. Drugi tip je žena djevica - ,,mamina ćerka“ ne traži da joj novac bude osnovni cilj, ali uvijek traži starijeg gospodina za društvo radi interesa. Ono što ih čini istim je da na isti na- čin ostvaruju cilj pružanjem seksualnih usluga uz naknadu, bez unošenja emocija. Sponzoruša se razlikuje od prostitutke po tome što je kod nje prisutan veći stepen poremećaja mentalne strukture i pored materijalnog interesa, postoji strast za ovakvim statusom - objašnjava Vujović. Dopunska djelatnost Međutim ima žena koje ulaze u svijet prostitucije isključivo radi bolje zarade. Kako objaš- njava sociološkinja Vujović, najčešće su to žene koje imaju svoju profesiju. - Bavljenje prostitucijom za te žene je samo način da dođu do dopunskih prihoda. Tajnost bavljenja prostitucijom i zadr- žavanje redovnog posla omogućava ovim ženama da održe društveni položaj i izbjegnu ulogu i stigmu koja prati prostituisanje. Većina ih taj posao vidi kao prolaznu mogućnost za povećanje zarade, sa željom da se što prije vrate u ,,konvencionalno“ društvo. Takve žene same sebe ne smatraju prostitutkama, jer kažu da će to raditi samo za kratko vrijeme - dodaje Vujović. Razloga zbog kojih mlade djevojke ulaze u svijet prostitucije ima mnogo. Obično su to loša ekonomska situacija i nezaposlenost.

- Od socijalno-psiholoških ističem seksualno zlostavljanje u periodu ranog djetinjstva (i to u velikom broju slučajeva od strane očeva), promiskuitetno ponašanje majke, zanemarivanje od strane roditelja, potpuno raskidanje odnosa sa roditeljima... Prostitutka se često definiše kao osoba niskog stepena inteligencije, emocionalno nezrela osoba, egoista, bez osjećaja za stid čime se posredno ukazuje na uzroke pojave - ističe Vujović. Legalizacija Sagovornica smatra da bi uvo- đenje prostitucije u legalne tokove doprinijelo snažnijem očuvanju porodice i porodič- nih vrijednosti. - Prostituciju u Crnoj Gori treba legalizovati, dekriminalizovati i staviti je pod kontrolu države. Tako bi se spriječila maloljetnička prostitucija, smanjilo stvaranje kriminalnih grupa i spriječilo širenje zaraznih bolesti. Legalizacija prostitucije ne znači njeno odobravanje ili stimulisanje, ali predstavlja jedinstven na- čin da se društvo bori sa kriminalnim strukturama koje diriguju, kontolišu i eksploatišu prostituciju - kazala je Vujović. Ona objašnjava da su glavni problem u prostituciji makroi, čija bi uloga prestala kada bi se najstariji zanat na svijetu uveo u legalne tokove. - Imamo prostituciju po luksuznim jahtama na kojima žene zarađuju ogroman novac. One uglavnom dolaze sa strane, skupocjenim automobilima ili čarter-letovima i uslugama zadovoljavaju klijente. Međutim, tu vrstu prostitucije teško je kontrolisati i gotovo joj je nemoguće ući u trag. Za ostale oblike jedino rješenje je da se ozakoni, sprovode detaljni zdravstveni pregledi devojaka, ili žena. Naravno da se mora osujetiti svaki pokušaj eventualne trgovine robljem i drugih sličnih kriminalnih delatnosti –ističe Vujović. 

Kazne od novčane do zatvorske: Crnogorska policija je u julu u dvije odvojene akcije „Pink“ i „Kamp“ uhapsila četiri osobe bog sumnje da su počnili krivično djelo posredovanje u prostituciji. Advokat Dušan M. Jovović ističe da je bila značajna i akcija ,,Afrodita“ gdje je deset osoba pravosnažno osuđeno zbog posredovanja u vršenju prostitucije. Što se tiče kazni za ovo krivič- no djelo, Jovović navodi da je propisana novčana ili kazna zatvora do jedne godine. - U slučaju da je ovo djelo izvršeno prema maloljetnoj osobi propisana je zatvorska kazna od jedne do deset godina. Dosadašnja praksa pokazuje da se ta krivična djela vrše uglavnom na organizovan način i sa ciljem sticanja materijalne koristi. Imajući u vidu da je za osnovni oblik ovog krivičnog djela propisana novčana kazna, odnosno zatvorska kazna do jedne godine, u konkretnom se radi o lakšem krivičnom djelu. Karakteristika ovog krivičnog djela se ogleda u tome što se često vezuje sa krivičnim djelom trgovina ljudima, odnosno zločinačko udruživanje, za koja krivična djela su propisane rigoroznije kazne - ističe Jovović.(Pobjeda)

Portal Analitika