Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • U Salernu otvorena izložba „Savremena crnogorska grafika i omaž Dadu“: Vrijedni radovi na svjetskim adresama

U Salernu otvorena izložba „Savremena crnogorska grafika i omaž Dadu“: Vrijedni radovi na svjetskim adresama

Izložba pod nazivom „Savremena crnogorska grafika i omaž Dadu“ otvorena je preksinoć u francuskom gradu Salernu. Komesar izložbe, crnogorski umjetnik Zlatko Glamočak, izabrao je 14 crnogorskih grafičara i slikara različitih generacija i trendova, a njihovi radovi će do 5. septembra biti pred publikom u ateljeu „Gabrijel“. Izložbu je otvorio šef katedre grafike i profesor Akademije lijepih umjetnosti u Parizu J.P.Tangi. U novembru će moci da je pogleda i publika na 17. internacionalnom bijenalu grafike u Sarselu, nadomak Pariza.
U Salernu otvorena izložba „Savremena crnogorska grafika i omaž Dadu“:  Vrijedni radovi na svjetskim adresama
Portal AnalitikaIzvor

U Salernu su predstavljeni radovi Dimitrija Popovića, Admira Bambura, Đeljoša Đokaja, Igora Rakčevića, Rajka Todorovića Todora, Darka Karadžića, Slobodana Boba Slovinića, Marije Kapisode, Abaza Dizdarevića, Eduarda Lesija, Blaža Kovačevića, Jelene Jovancov, Dejana Mirkovića i Jova Petričevića.

U razgovoru za Pobjedu, Zlatko Glamočak je ranije kazao da je u izboru prikazana široka lepeza različitih pravaca i senzibilnosti, od figuracije, poparta, apstrakcije, sve do  minimalističkih zahvata, od najstarijih kolega do najmlađih. Ukratko, predstavljena je Crna Gora u njenom nacionalnom bogatstvu.

Istovremeno je priređen omaž Miodragu Dadu Đuricu. U galeriji „Gabrijel“ izloženo je tridesetak njegovih grafičkih listova. Slikar Dimitrije Popović kazao je za Pobjedu da je izložio četiri grafička lista, četiri kompozicije u tehnici litografije i sitoštampe. To su kompozicije „Kafka“, „Alegorija o Arkadiji“ i dvije iz ciklusa „Omaž Oktoihu“.

- Ove dvije grafike inspirisane „Oktoihom“ izložio sam da se francuska publika posredno informiše ili podsjeti na činjenicu da je prije 520 godina u Crnoj Gori ostvareno remek djelo grafičkog umijeća, odnosno likovnog ukrašavanja knjiga - istakao je Popović.

Grafičar Igor Rakčević kazao je da će se, cijeneci značaj ovih predstavljanja, na izložbama premijerno pojaviti njegove četiri grafike iz ciklusa „S anđelima“, koje su sastavni dio istoimene mape.

Poštovanje Dadu

- Mapa je producirana ovog ljeta u limitiranoj seriji i ona sublimira moj rad posljednjih godina. Jako cijenim mogućnost da se crnogorska grafika predstavi na eminentnim adresama i smotrama koje imaju globalnu težinu. Zanimljiva je činjenica da je umjetnik komesar izložbe, što samo po sebi nosi veliku odgovornost u odabiru i ukupnom uspjehu ove selekcije - kazao je Rakčević.

Slikar Rajko Todorović Todor izložio je radove iz ciklusa „Pisma Francisku“, za koje je dobio Trinaestojulsku nagradu 2009. godine. - Zadovoljstvo mi je što učestvujem na izložbi, posebno zato što je ona u neku ruku omaž Dadu Đuricu, najvećem slikaru i grafičaru druge polovine 20. vijeka, prema kojem gajim izuzetno poštovanje i divljenje - kazao je Todorovic.

Obje manifestacije savremene crnogorske grafike podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore. 

Raspon grafičkih ostvarenja različitih generacija 

Dimitrije Popović ističe da će, zahvaljujuci Zlatku Glamočaku, francuska likovna publika imati uvid u savremenu crnogorsku grafičku produkciju. 

- Ta izložba je veoma značajna jer će pokazati sav tematski raspon grafičkih ostvarenja različitih generacija crnogorskih umjetnika. Ovo je tim važnije što je Francuska zemlja koja posebno njeguje ovu likovnu disciplinu. Imala je vrhunske grafičare, od Žaka Kaloa, Odilona Redona, Tuluza Lotreka, Andrea Masona itd., do savremenih, kakav je Žerar Titus Karmel. U Parizu, u „Gran paleu“, godinama je održavana „SAGA“, velika internacionalna izložba grafika bibliofilskih izdanja, što govori kakva se važnost pridaje grafičkoj umjetnosti.

U to sam imao prilike da se uvjeritm kad sam samostalno izlagao na „SAGI“ 1990. godine - rekao je Popović.

 

 

Portal Analitika