Kultura

KotorArt DBDM: Uigran tim pred pažljivom publikom

U jeku muzičkih događaja na Don Brankovim danima muzike, nastupio je gudački kvartet "Henšel" - ansambl koji svojim interpretacijama zavrjeđuje pažnju svjetske javnosti i koji svojim koncertima opravdava dvodecenijsko postojanje.
KotorArt DBDM: Uigran tim pred pažljivom publikom
Portal AnalitikaIzvor

U Crkvi Svetog Duha, 27. jula su članovi kvarteta održali koncert koji je ujedno bio završni nastup u njihovoj julskoj agendi. Tako su, nakon turneje u regionu, koncerata na Baščaršijskim noćima u Sarajevu i na Dubrovačkim ljetnjim igrama, umjetnici došli potpuno pripremljeni, izvodeći kvartete Hajdna, Šulhofa i Betovena.

Istorija gudačkog kvarteta "Henšel" vezuje se za porodičnu priču. Naime, kvartet su počeli da sviraju dvojica blizanaca, violinisti Kristof i Markus, i njhova godinu starija sestra, violistkinja Monika, a pridružio im se švedski violončelista Matija Bejer-Karlšej. Markus je 2010. napustio poziciju druge violine, a na njegovo mjesto je 2012. došao Danijel Bel. Međutim, na kotorskom koncertu drugu violinu je svirao Pavel Zuzanski. Bez obzira na to, kvartet je djelovao uigran, intonacijski besprjekoran, sve vrijeme kompatibilan, muzički izražajan. Za pun i snažan ton zaslužni su, svakako, izuzetno kvalitetni instrumenti koji umjetnici posjeduju, ali i umijeće sviranja. Članovi kvarteta, inače, redovno sviraju i na Stradivarijevim instrumentima iz španske kraljevske kolekcije, u kraljevskoj palati u Madridu.

Reference kojima ansambl raspolaže su brojne i izuzetne. Posebnu pažnju muzičke kritike i šire javnosti "Henšel" je privukao kada je koncert, koji je, sticajem okolnosti, priredio umјesto kvarteta "Džulijard", a koji je uživo prenosio BBC.

Ansambl je nastupao u poznatim svjetskim dvoranama, na muzičkim festivalima, a posljednju godinu obilježile su turneje po Japanu, Kaliforniji i Evropi. Objavili su više kompakt-diskova za izdavačke kuće Neos, HMV, EMI, a neki od njih ocijenjeni su kao snimak zvuka godine i najbolji od strane njemačke muzičke kritike.

Među više od 200 kompozicija iz svog repertoara - od klasike do savremenih djela - "Henšel" je izabrao poznati Gudački kvartet u g-molu Jozefa Hajdna, koji je zbog svog finalnog stava dobio naziv "Jahač", zatim Gudački kvartet br. 1 Ervina Šulhofa i, takođe poznati Gudački kvartet u C-duru Ludviga van Betovena, treći iz opusa 59 koji је dobio naziv "Razumovski" - prema naručiocu djela. Već je s prvom kompozicijom bečkog klasičara bilo jasno da su na scenu stupili visoko profesionalni umjetnici. Precizno tumačenje partiture, s jasno istaknutim crtama makrostrukture, izražajno ali ne prenaglašeno, potom ritmička preciznost, dinamičko isticanje detalja, dokaz su nastupa uigranog tima. Prije interpretacije Šulhofovog Kvarteta, violistkinja Monika Henšel obratila se publici predstavljajući joj ovog češkog autora kao značajnu figuru prve polovine XX vijeka, umjetnika čiji je rad prekinuo nasicistički režim. Sa znatnim solističkim udjelom viole, u ovoj kompoziciji su istaknute stilske karakteristike koje počivaju na muzičkim poetikama Aleksandra Skrjabina i Riharda Štrausa, ali i Džona Kejdža, barem kada je riječ o ritmičkoj komponenti djela. Interpretacija pomenutog Betovenog kvarteta, inače veoma kompleksnog i poetičnog djela, bila je nadahnuta a intrigantna i držala je pažnju publike do posljednjeg tona. Drugim riječima, svojom interpretacijom "Henšel" je publiku vodio kroz kompoziciju od prvog do posljenjeg takta - vodio je kroz svijet Hajdna, Šulhofa i Betovena, čineći muziku jasnom i razumljivom.

Boris MARKOVIĆ

Foto: KotorArt / Duško Miljanić

Portal Analitika