Region

Izetbegović: Vučićeva inicijativa preuranjena

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio danas da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića da se zajednički obilježava stradanje svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije preuranjena i nedorečena.
Izetbegović: Vučićeva inicijativa preuranjena
Portal AnalitikaIzvor

Izetbegović je ocijenio da toj inicijativi mora da prethodi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu, prenijeli su sarajevski mediji.

"Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje sa istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima za podršku inicijativi potrebna je i nedvosmislena osuda aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima, poput poziva na referendum o otcjepljenju koji dolazi od rukovodstva entiteta Republike Srpske.

Po ocjeni Izetbegovića, bez ispunjavanja tih preduslova Vučićeva inicijativa može voditi "relativizaciji karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, te amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid".

"Takva inicijativa ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila", ocijenio je Izetbegović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na konferenciji o zapadnom Balkanu,  27. avgusta u Beču, predložiti da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegovu inicijativu ranije su odbacili hrvatski premijer Zoran Milanović i ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači.

Portal Analitika