Abiznis

PLAN: U Nikšiću će se graditi najmodernija spalionica otpada na Balkanu

Vlada Crne Gore je objavila je Plan upravljanja otpadom do 2020. godine, u kome su predložene tri opcije za upravljanje otpadom u našoj državi. Svakako najinteresantnija opcija je ona koja predviđa da Nikšić postane regionalni centar za sakupljanje otpada u kome će se graditi najmodernija spalionica za termičku obradu smeća. Projekat je vrijedan oko 134 miliona eura. Portal Analitika prenosi detalje Plana.
PLAN: U Nikšiću će se graditi najmodernija spalionica otpada na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupno tri razmatrane opcije, prve dvije se tiču prijedloga formiranja različito definisanih regiona u okviru sistema regionalnog upravljanja, dok se posljednja opcija odnosi na jedinstveni centralizovani sistem upravljanja otpadom:

Prva opcija predviđa formiranje pet (5) regionalnih centara za upravljanje otpadom  Region Centar 1 – obuhvata Podgoricu, Cetinje i Danilovgrad; Region Centar 2 – obuhvata Nikšić, Plužine i Šavnik; Region Sjever – obuhvata Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Žabljak, Berane, Rožaje, Plav i Andrijevicu;  Region Primorje 1 – obuhvata Bar i Ulcinj;  Region Primorje 2 – obuhvata Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budvu.

Druga opcija predviđa formiranje tri (3) regionalna centra za upravljanje otpadom  Region Centar – obuhvata Podgoricu, Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine i Šavnik;  Region Sjever – obuhvata Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Žabljak, Berane, Rožaje, Plav i Andrijevicu;  Region Primorje – obuhvata Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budvu. Najinteresantnija opcija  tri predviđa formiranje jedinstvenog centra (1) za upravljanje otpadom koji bi bio stacioniran u Nikšiću.

„Koja od ove tri opcije je najbolje rješenje za Crnu Goru nije jednostavno reći, ali je bitno istaći da je svaka od njih održiva na izvjestan način i, prema razmatranim ekonomskim parametrima, priuštiva stanovništvu Crne Gore. Od konkretne odluke Vlade Crne zavisi dalji način pripreme cjelokupnog sistema upravljanja optadom. Državni plan upravljanja otpadom svakako predviđa izradu konkretne Studije izvodljivodti odabranog optimalnog sistema; – ako se uzmu u obzir predviđena investiciona ulaganja, ozbiljno i detaljno planirana u skladu sa razmatranom opcijom i mogućnostima i potrebama svake od jedinica lokalne samouprave ponaosob, uviđa se da je najmanje ulaganja potrebno za Opciju 2 a najviše za Opciju 3. Opcija 2, pored izgrađenih deponija u Podgorici i Baru i njihovog eventualnog proširivanja kroz vrijeme, između ostalog, predviđa izgradnju nove regionalne deponije u Bijelom Polju za potrebe opština sjevernog regiona. Ona se smatra prihvatljivijom od Opcije 1 koja predviđa formiranje 5 regiona i izgradnju dvije dodatne regionalne deponije u Nikšiću i Herceg Novom. Smatra se funkcionalno izvodljivijom“, navodi se u dokumentu.

„Međutim, u slučaju Opcije 3 je predviđena izgradnja jedne od najnovijih tehnologija za termičku obradu otpada, predloženih najboljom evropskom praksom. Investiciona vrijednost Opcije 3 jeste veća od vrijednosti izgradnje sanitarnih deponija, ali su benefiti daleko veći, stabilniji i trajniji, ukoliko se sistem uspostavi na adekvatan način i upravljanje sistemom obavlja odgovorno. Konkretna tehnologija termičke obrade otpada, koja će eventualno biti instalirana u Crnoj Gori, biće odabrana na osnovu precizne Studije izvodljivosti a nakon izrade planova za trajno rješavanje posebnih tokova otpada, kako bi se razmotrila mogućnost termičke obrade kako komunalnog tako i drugih vrsta otpada (prije svega kanalizacionog mulja). Državni plan je dao detaljan pregled mogućih tehnologija, vođen zvanično najboljim dostupnih tehnikama na nivou Evropske unije. Ipak, Planom nije precizirano konkretno rješenje, budući da trenutno ne postoje podaci na osnovu kojih bi tako nešto bilo izvodljivo. – kao centar jedinstvenog sistema upravljanja razmatrana je opština Nikšić, kao jedina jedinica lokalne samouprave koja trenutno u svojoj prostorno-planskoj dokumentaciji predviđa takvu mogućnost i definiše upravljanje otpadom kroz izgradnju novijih tehnologija, a odriču se mogućnosti izgradnje sanitarne deponije. Ipak, DPUO predviđa da se Studijom izvodljivosti datog sistema razmotri i mogućnost da centar jedinstvenog sistema eventualno bude pozicioniran na teritoriji Podgorice, budući da je ona relativno manje udaljena od većine jedinica lokalnih samouprava i da postoji veliki dio infrastrukture koja bi mogla biti racionalnije korišćena i u fazi prije izgradnje postrojenja i nakon toga, ili na teritoriji neke druge jedinice lokalne samouprave, ukoliko se postigne konkretan državni i međuopštinski dogovor i pokaže zainteresovanost i odlučnost same jedinice lokalne samouprave, navodi se u dokumentu dostavljenom Portalu Analitika.

P.Z.

Portal Analitika