Kultura

Zorana LATKOVIĆ: Ansambl "Luča" je iskra koja osvjetljava ljubav prema muzici

Obilježavanje četiri i po vjeka od smrti svetice Blažene Ozane Kotorske povod je za koncert koji će večeras biti priređen u Crkvi Svetog Pavla od 21 sat, na KotorArtu u okviru XIV Don Brankovih dana muzike.
Zorana LATKOVIĆ: Ansambl "Luča" je iskra koja osvjetljava ljubav prema muzici
Portal AnalitikaIzvor

Publici će se premijerno predstaviti Crnogorski vokalni ansambl "Luča", koji je okupila Zorana Latković, profesorka solo pjevanja i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici. Program će činiti svjetovne i duhovne kompozicije renesansnih majstora, među kojima su moteti i madrigali Orlanda di Lasa, Đovanija Batiste Pergolezija, Vilijama Berda, Klaudija Monteverdija, Jakoba Arkadelta, Tomasa Luiza de Viktorije, Tomasa Talisa, Đovanija Perluiđija da Palestrine, Džona Beneta i Jozefa Gabrijela Rajnbergera. No, najznačajnije je svakako praizvođenje djela Večernja molitva koje je mlada crnogorska kompozitorka Nina Perović napisala za ovu priliku specialno po narudžbi KotorArt-a. Poznata dramska umjetnica Varja Đukić na koncertu će govoriti odabrane segmente teksta Antuna Sbutege posvećen Blaženoj Ozani.

Zorana Latković završila je studije solo pjevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Irine Arsikin. Kao solistkinja horova "Stanko Dragojević" iz Podgorice, i "Collegium Musicum" i "Krsmanac - Obilić" iz Beograda, nastupala je u zemlji i inostranstvu. Od 2012. godine članica je podgoričke ženske klape "Alata".

ANALITIKA: Kako je došlo do osnivanja ansambla "Luča"?

LATKOVIĆ: Sasvim je prirodno da imamo neke želje, razmišljanja, htjenja koja se, zavisno od situacije, ostvare ili ne ostvare. Osnivanje, a nakon toga i sam naziv - Crnogorski vokalni ansambl "Luča" je uslijedilo nakon upita umjetničkog direktora festivala KotorArta, Ratimira Martinovića da oformim ansambl koji bi nastupio na ovogodišnjem festivalu. Sama pomisao na formiranje i učestvovanje na prestižnom KotorArt-u potakla je u meni jednu stvaralačku iskru, te tako i nastade naziv - "Luča". Malo umjetničkih snova i razmišljanja, znanje stečeno obrazovanjem i "staž" u nekoliko horova, kao i u ženskoj klapi "Alata", ulili su mi sigurnost i pojačali želju za osnivanjem ansambla. I, naravno, velika ljubav prema muzici - kako kod mene, tako i kod mojih prijatelja u ansamblu - do kraja je iskristalisala ideju.

ANALITIKA: Da li je bilo teško pronaći pjevače kojima će odgovarati repertoar koji nudite?

LATKOVIĆ: Ansambl čine profesionalni i amaterski pjevači, a zajednička nam je ogromna ljubav prema pjevanju, različitim muzičkim stilovima i formama, kao i dosadašnje pjevačko iskustvo u raznim vokalnim ansamblima. Imajući sve ovo u vidu, nije bilo tako teško odabrati kandidate za "Luču". Naravno, osim navedenih osobina, značajnu ulogu u odabiru imali su i odgovornost, radne navike, interesovanja... Zadovoljna sam izborom, energijom i posvećenosti pjevača u izučavanju repertoara, angažovanom pjevanju i radu na svakoj probi. Veoma je bitno da postoji dobra komunikacija između svih u ansamblu - od rukovodioca, do pjevača i obnuto, kao i između samih pjevača. Bez toga je nemoguće ostvariti željeni rezultat.

0608zorana1ANALITIKA: Za prvo pojavljivanje u javnosti odabrali ste renesansni program.

LATKOVIĆ: Blažena Ozana, kojoj je koncert posvećen, živjela je od 1493. do 1565. godine, što pripada periodu renesanse. S tim u vezi, i uz konsultacije s Martinovićem, odabrane su veoma lijepe i zahtjevne kompozicije iz tog doba. Osim njih, na koncertu će biti izvedena Večernja molitva - narudžbina festivala, čiji je autor naša mlada kompozitorka Nina Perović.

ANALITIKA: Šta je dalje u planu? Imate li već novi program koji čeka na realizaciju?

LATKOVIĆ: U planu su dogovori oko nastupa u narednom periodu, a s različitim programima. Takođe, s kompozitorkom Ninom Perović dogovaramo nastavak saradnje, pa se unaprijed radujemo budućim zajedničkim uspjesima.

ANALITIKA: Po profesiji ste solo pjevač. Da li je teško baviti se profesionalno različitim načinima pjevanja - solističkim, horskim, klapskim?

LATKOVIĆ: Baviti se pjevanjem - profesionalno ili amaterski - nije lako, iako mnogi drugačije misle. Malo ko zna kroz što sve pjevač prolazi dok ne "otkrije" svoj glas. Različiti načini pjevanja zahtjevaju i određene promjene u impostaciji glasa. Ako pjevač zna dobro da kontroliše svoj "instrument" koji ima mogućnosti za ispunjavanje određenog zadatka, onda nije ni tako teško prilagoditi se. Ono od čega najviše zavisi da li je prilagođavanje moguće, jeste taj "instrument" i njegova građa. Na žalost, ne mogu ni svi solo pjevači da pjevaju baš sve muzičke forme, stilove, žanrove. Jednostavno, glas je taj koji predodređuje čemu će se pjevač najviše posvetiti. Da li je to horsko, klapsko, kamerno, solističko pjevanje, najviše zavisi od mogućnosti instrumenta, a manje od aspiracija pjevača. Kao što rekoh - jeste teško, ali je veoma lijepo. I zato samo neizmjerno zahvalna svojim profesorima, a sadašnjim kolegama, Zoji Đurović i Iliji Dapćeviću, koji su mi prenijeli dio svog iskustva - što klapskog, što horskog pjevanja - koje mi danas dosta pomaže u radu s ansamblom "Luča".

ANALITIKA: Više godina bili ste angažovani u Muzičkoj omladini Beograda, gdje ste stekli značajno iskustvo u oblasti menadžmenta. Da li je moguće da to znanje primjenite i u Podgorici, gdje sada djelujete?

LATKOVIĆ: Usljed nepostojanja menadžerske agencije kod nas, umjetnici su prinuđeni da budu sami svoji menadžeri, te mi u takvim situacijama stečeno iskustvo najviše pomaže. Meni je veoma važno da budem organizovana, ne samo u poslovnom, već i u privatnom životu. Iskustvo stečeno radom u Muzičkoj omladini Beograda pomaže mi u funkcionisanju i obavljanju svakodnevnih obaveza u školi, prema đacima i kolegama, u ansamblima čiji sam član. U Podgoricu sam se vratila iz sredine gdje je svaki dan bio isplaniran dosta unaprijed, pa mi je u početku bilo neobično da se "opustim". Do danas ta "opuštenost" polako blijedi, jer smo shvatili da na taj način ne možemo postići željeno, pa se trudim da načela dobre organizacije primijenim u datim situcijama. Nekada je to teže, nekad lakše - u zavisnosti od povoda, angažovanog ljudstva, prostora, vremena itd. Najbitnije je da ozbiljnost u radu, koja sama po sebi donosi dobru organizovanost, ne nestane.

Boris MARKOVIĆ

Portal Analitika