Društvo

Zašto avion MUP-a još nije izvučen iz Skadarskog jezera?

Protivpožarni avion Ministarstva unutrašnjih poslova „er traktor fajerbos“, ni juče nije izvučen iz Skadarskog jezera, nakon što se u utorak prevrnuo u Jezeru, dok je pilot pokušavao da napuni rezervoare vodom.
Zašto avion MUP-a još nije izvučen iz Skadarskog jezera?
Portal AnalitikaIzvor

U incidentu pilot Brano Stojanović, srećom, nije povrijeđen. Kako je Pobjedi potvrdilo više izvora iz MUP-a, plan je bio da se letjelica izvuče na ponton i transportuje na lokaciju sa koje bi, na obali, bio utovaren na specijalno vozilo i prevezen na aerodrom, ali se ispostavilo da ponton ne bi izdržao težinu aviona. Prema našim saznanjima, akcija će najvjerovatnije biti nastavljena danas, nakon što sa Primorja bude dopremljen veći ponton. Iz Direktorata za vanredne situacije, koji koordinira akcijom, juče se nijesu oglašavali. U Upravi policije Pobjedi je potvrđeno da je saobraćaj na putu Vranjina-Virpazar bio u prekidu od četiri ujutro do devet sati, dok su stručne ekipe sa dizalicom pokušavale da izvuku avion. Oko deset sati sao braćaj je ponovo zatvoren do 13 časova, kada se ispostavilo da letjelica neće moći da bude utovarena na ponton.

- Avion je ostao u vodi, ali je obezbijeđen vazdušnim jastucima tako da neće potonuti – kazao je nezvanični sagovornik Pobjede. Uzroci udesa protivpožarnog aviona još nijesu utvrđeni i svi detalji biće poznati nakon što letjelica bude podvrgnuta detaljnom tehničkom pregledu. Pilot je bio sam u letjelici, a prilikom prevrtanja aviona niko nije bio ugrožen, jer u zoni gdje je punjen rezervoar za vodu nije bilo plovila. Pilotu su u pomoć prvi pritekli mještani i izvukli ga iz Jezera. Uviđaj je obavila podgorička policija po nalogu zamjenice Osnovnog tužioca Snežane Šišević. Uviđaju su prisustvovali i predstavnici Agencije za vazduhoplovstvo. U akciju izvlačenja aviona uključeni su i ronioci Regionalnog centra iz Bijele koji su u utorak postavili vazdušne jastuke oko letjelice i pratili njen transport do mosta na magistralnom putu između Vranjine i Virpazara, u blizini restorana „Jezero“. Kako su kazali, postavljeno je 15 tona vazdušnih jastuka. (Pobjeda)

Portal Analitika