Zanimljivosti

Avioni će u budućnosti sletati u centru grada

Avionske piste podignute iznad puteva i rijeka u budućnosti bi mogle da budu uobičajeni prizor u gradskim područjima. Koncept koji je razvio student arhitekture Aleks Saton predviđa premještanje aerodroma iz predgrađa u središte svakodnevnog života u gradu.
Avioni će u budućnosti sletati u centru  grada
Portal AnalitikaIzvor

Satonova vizija obuhvata podignute šinske sisteme koji pomeraju avione između terminala, a letjelice bi mogle da poleću sa više pisti i sleću na njih.

U njegovoj viziji, avioni sleću na uzdignute piste koje prolaze kroz gradski centar, a terminali, piste i ogromne trake za prtljag postaju sastavni deo svakodnevnog života.

Potražnja za avio-prevozom raste, a procjenjuje se da će se 2030. udvoručiti.

“Takav trend bi trebalo da se nastavi i u budućnosti”, objašnjava Saton, autor idejnog projekta “Gradski aerodrom u Stokholmu”, koji je sačinio na završnoj godini studija Arhitekonskog fakulteta “Barlet” u Londonu.avion2

Očekuje se da će potražnja za avio-prevozom 2030. udvostručiti i nastaviti da raste, objašnjava Saton.

Stokholm je poslužio kao probni teren za projekat aerodroma koji bi bio sastavni dio novog gradskog okruga, a idejna rješenja zasnovana na istraživanjima u oblasti avijacije nagoveštavaju kako bi mogao da izgleda novi pristup projektovnju aerodroma.

Saton tvrdi da bismo “na ovaj način dobili potpuno integrisani gradski aerodrom, pri čemu bi vazduhoplovni sistemi postali dio gradske infrastrukture, uključujući i mikroterminal i kraće piste kako bi se stopili s gradskim jezgrom.”avion3

Od studenta Arhitektonskog fakulteta "Bartlet" u Londonu tražilo se da kreiraju utopijsku fantaziju, a zatim osmisle načine na koje bi ona mogla da se sprovede u djelo.

Satonova vizija obuhvata podignute šinske sisteme koji pomjeraju avione između terminala, a letjelice bi mogle da poleću sa više pisti i sleću na njih. Motori bi se uključivali tek nakon poletanja, jer bi letjelice bile transportovane automatski, na šinskim sistemima, čime bi se ublažila buka i smanjila emisija štetnih gasova.

"Gradski aerodrom u Stokholmu" (Stockholm City Airport/Airport City) zasnovan je na viziji budućnosti u kojoj se komercijalni letovi iz predgrađa izmeštaju u središte urbanog života.avion4

Saton predlaže izgradnju novog aerodroma u švedskoj prijestonici, s malim terminalima, sistemima za transport prtljaga širom grada i kratkim pistama oko kancelarija, stambenih blokova i kulturnih objekata.

Koncept bi bio podržan "Personal rapid tranzit sistemom", kapsulama koje se kreću šinama tako da putnici ne moraju da voze i koje istovremeno služe kao gejtovi.

 

Blic.rs

Portal Analitika