Region

DODIK: BiH može da opstane samo po Dejtonu

Predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik ocijenio je da je međunarodna zajednica, odustajanjem od izvornog Dejtona, udaljavala Bosnu i Hercegovinu (BiH) od realne mogućnosti da preživi, jer je BiH osposobljena za život kompromisima koji su postignuti prije 20 godina, objavile su Nezavisne novine.
DODIK: BiH može da opstane samo po Dejtonu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Važno je primjetiti da BiH posle parafiranog sporazuma u Dejtonu, nije više bila ona BiH koja je 1992. godine međunarodno priznata i koja je primiljena u članstvo UN-a. To je bila nova državna zajednica sa potpuno izmijenjenom unutrašnjom strukturom“, naveo je Dodik u autorskom tekstu za „Nezavisne novine“.

On je istakao da je RS, koja je osnovana u januaru 1992. godine, unijela u BiH tri godine kasnije, svoj subjektivitet i suverenitet, odričući se dela svog suvereniteta u ime mira.

 „Te 1995. godine sporazum je bio jednako neprihvatljiv svima, Srbima, koji su morali da odustanu od ideje zajedničkog života u tada već krnjoj Jugoslaviji, Hrvatima što su ostali izvan granica Hrvatske, a Bošnjacima što su ostali bez unitarne države za koju su se borili. Dvadeset godina kasnije potpuno je jasno da je Dejtonski mirovni sporazum u stvari bio jedina mjera mogućeg života ta tri naroda i da su to autori sporazuma veoma dobro znali“, ocijenio je Dodik.

On je kazao da se 1995. godine u Dejtonu nije insistiralo na BiH koja postoji danas, kao „rezultat brojnih bespravnih intervencija visokih predstavnika“.

 „Plašim se da bi rat trajao duže da je tako bilo. Treba li napomenuti da je sporazumom iz Dejtona RS imala čak i svoju vojsku. Sporazumom na koji je, izmedu ostalih, potpis stavila i RS, predviđeno je oko 80 nadležnosti više nego što ih Srpska ima danas, 20 godina kasnije“, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, devastacijom sporazuma od strane raznih medunarodnih predstavnika, polako se urušavala i sposobnost BiH da ostane celovita i funkcionalna, jer sporazum je garantovao cjelovitost države kroz njenu decentralizaciju, i to samo pod uslovom da se sprovede onako kako je napisan.

 „Ako je takozvana međunarodna zajednica dala najveći doprinos političkom dogovoru koji je doneo željeni mir u BiH, i u prvim godinama posle rata odigrala presudnu ulogu u sprovođenju mira na terenu, onda bi bilo korektno da se prizna da je ta ista međunarodna zajednica, preko svojih predstavnika u BiH, rušila ono što je prethodno sama gradila“, ocijenio je Dodik.

On je naveo da je u novije vreme Dejtonski ustav na udaru briselske administracije, koja krupne političke promene u državi pokušava podvesti pod tehničke uslove koje BiH mora da ispuni kako bi se kretala na evropskom putu.

 „S obzirom na to da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni ugovor, koji se po konvenciji mora sprovoditi, zvanični Brisel, uz pomoć političkog Sarajeva, ne govori o promjeni sporazuma, ali kroz brojne zahtjeve na evropskom putu, upravo pokušava da promeni sporazum na kome počiva zemlja. Za RS ni taj put, ni kretanje po njemu, neće značiti ništa, ukoliko tokom putovanja izgubi samostalnost, koja joj je zagarantovana Dejtonom“, zaključio je Dodik.

Portal Analitika