Finansije

"Goldman Sachs" prijeti višemilionska tužba zbog prikrivanja duga Grčke

Međunarodnoj investicionoj banci "Goldman Sachs" prijeti tužba jer je Grčkoj navodno pomagala da uđe u eurozonu tako što je skrivala stvarno stanje njenih financija od ostalih članica Europske unije, prenosi Index pisanje britanskog Independent-a.
"Goldman Sachs" prijeti višemilionska tužba zbog prikrivanja duga Grčke
Portal AnalitikaIzvor

Upravo Grčka može da ih tuži zbog savjetovanja Džabera Džordža Džabura, bivšeg bankara u "Goldman Sachs"-u, koji tvrdi da je ova međunarodna banka od Grčke putem mutnih dogovora izvukla oko 450 miliona eura.

Bankarka koja je sklopila dogovor između "Goldmana" i tadašnjih grčkih vlasti, diplomka sa Oksforda Antigona Ludijadis, navodno je za taj posao dobila čak deset miliona eura. "Goldman" je za Grčku, prema Džaburovim optužbama, odrađivao posao kako bi se prikrilo stvarno stanje njihovog duga.

Samo zahvaljujući vještom knjigovodstvu "Goldman Sachs"-a, Grci su i uspjeli da ispune kriterijume Ugovora iz Mastrihta, što im je omogućilo da uđu u eurozonu. A kada je euro postao službena valuta Grčke, tadašnjim je (ionako već prezaduženim) vlastima to omogućilo posuđivanje novca po znatno povoljnijim kamatama, što je, godinama kasnije, dovelo do Grčke krize za koju Evropa danas ne može da pronađe rješenje.

Prema Džaburu, "Goldman Sachs" je grčki dug uspio naizgled da umanji mijenjanjem obveznica u dolarima i jenima za obveznice u eurima. Takvim zamjenama obveznica je oko dva odsto duga privremeno "nestalo" iz evidencije. Ujedno, s obzirom da se radilo o velikom i za tadašnje grčke vlasti evidentno bitnom poslu, "Goldman Sachs" je svoje usluge, prema Džaburu, naplatio znatno više nego što takve transakcije inače koštaju. Takvi potezi godinama su bili uobičajeni među manjim državama na putu prema eurozoni, sve dok slične transakcije nije zabranio Eurostat 2008. godine.

Da Džabur koji, otkad je napustio "Goldman Sachs", vodi privatnu konsultantsku agenciju "Ethos Capital" zaista zna što radi, svjedoči i činjenica da je na sličan način već pomogao Portugalu. Upravo zahvaljujući Džaburovom angažmanu, Portugalci su uspjeli da ispregovaraju povoljnije uslove otplate kredita koji su podigli u londonskim bankama za vrijeme finansijske krize. Parlament Portugala pokrenuo je istragu o kreditima koje je vlada uzimala, zbog čega su mnogi političari ostali bez svojih funkcija, a bankari su dio novca izvučenog iz Portugala morali da vrate u državni budžet. Džabur je uvjeren da na sličan način može pomoći i Grcima i vjeruje da bi "Goldman Sachs", u slučaju uspješne sudske parnice, morao da im vrati više stotina miliona eura.

Ove optužbe iz "Goldman Sachsa" nisu željeli da komentarišu. Samo su poručili da se nisu bavili nikakvim nezakonitim radnjama.

Portal Analitika