Kultura

GRAD TEATAR: Lajko Feliks sa kvartetom u Starom gradu

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke "Mrešćenje šarana", koju je po tekstu Aleksandra Popovića režirao Egon Savin, biće večeras izvedena na sceni između crkava od 21.30 časova.
GRAD TEATAR: Lajko Feliks sa kvartetom u Starom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Pored režije i adaptacije Savin je uradio i scenografiju, koju je realizovala Dragana Purković - Macan, a kostimografiju Jelena Stokuća.

U predstavi igraju: Željko Stjepanović, Anja Ilić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Nikolina Jelisavac, Branko Janković, Sandra Ljubojević, Ognjen Kopuz, Rok Radiša i Bojan Kolopić.

Budvanska publika sjutra će u istom terminu moći da čuje koncert kvarteta Lajka Feliksa.

Čuveni mađarski violinista ovog puta nastupa sa Antalom Brašno, Mihaelom Kurinom i Ferencom Kurinom.

- Kvartet Lajka Feliksa predvođi čuveni violinista čiji se način komponovanja i izvođenja već neko vrijeme smatra jedinstvenim i prepoznatljivim u svijetu savremene muzike. Na originalan način improvizujući u folk, rok, klasičnom, džipsi, bluz i džez manir, on postiže potpuno autentičan efekat - navodi se u najavi ovog koncerta.

Pola časa ranije, na Trgu pjesnika će se predstaviti srpska pjesnikija Ana Ristović, sa kojom će razgovarati prof. dr Svetlana Kalezić - Radonjić. Rođena je 1972. godine u Beogradu, gdje je završila Filološku gimnaziju u Beogradu i diplomirala na Filološkom fakultetu. Bila je jedini predstavnik Srbije na pjesničkoj olimpijadi u Londonu. Njena pjesma "Oko nule" svrstana je među 50 najljepših ljubavnih pjesama koje su tokom proteklih pola vijeka prevedene na engleski jezik. Objavila je osam zbirki: "Snovidna voda" (1994.), "Uže od peska" (1997.), "Zabava za dokone kćeri" (1999.), "Život na razglednici" (2003.), "Oko nule" (2006.), "P.S." (2009.), "Meteorski otpad" (2013.), "Nešto svetli" (2014.), a nova knjiga poezije "Čistina" upravo je objavio beogradski Arhipelag. Dobitnica je Brankove nagrade, Disove nagrade, priznanja Branko Miljković, Hubert Burda, Milica Stojadinović Srpkinja. Pjesme su joj prevođene na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija, prevodilac je sa slovenačkog jezika, učesnica brojnih festivala u zemlji i inostranstvu. Član je Srpskog književnog društva, Udruženja književnih prevodilaca Srbije, P.E.N. centra Srbije i Društva slovenskih pisaca.

Portal Analitika