Kultura

Goranović u Budvi: Grad teatar postaje institucija od nacionalnog značaja (VIDEO)

Razgovarano je o statusu Grada teatra i nepodijeljeno je mišljenje da ova ustanova zaslužuje da nosi status institucije od nacionalnog značaja, kazao je ministar kulture Pavle Goranović nakon današnjeg susreta sa predsjednikom Opštine Budva Lazarom Rađenovićem i njegovim saradnicima.
Goranović u Budvi: Grad teatar postaje institucija od nacionalnog značaja (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- Taj status ne zavisi samo od Opštine Budva, već i od budžetskih ograničenja, prije svega Ministarstva kulture. Ono što je izvjesno jeste da će i Grad teatar ali i druge manifestacije u ovom gradu biti u cilju prezentacije onoga što Budva ima kao svoju vrijednost i da će svi programi biti u cilju afirmacije što su istinske identitetske vrijednosti Crne Gore - dodoa je on.

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Pavle Goranović boravio je danas sa saradnicima u radnoj posjeti Opštini Budva. Osim predsjednika Opštine Lazara Rađenovića radnom satanku su prisustvovali i menadžerka Opštine Milena Marović Bogdanović, sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti Rajka Špadijer i direktori ustanova kulture JU „Grad teatar“ Blažo Radoman, JU „Muzeji i galerije Budve“, Biljana Brajović, direktor Cadmus Cineplex bioskopa, Marko Radoman, direktorica TOB-a Jelena Rađenović Dandrea, direktor RTV Budva Dragan Klarić i predsjednica savjeta JU „Grada teatar“ Tijana Kotarac.

Goranović je od Rađenovića i njegovih saradnika dataljno upoznat sa aktivnostima opštinskih ustanova kulture i potreba grada u toj oblasti.

- Imali smo konkretne preporuke koje se odnose na primjene rješenja kada je Zakon u kulturi u pitanju. Veoma cijenimo to što Rađenović i sardnici razumiju kulturu, i to ne samo kao potrošač, nego je kultura oblast koja može da bude veoma korisna u cilju valorizacije ukupnih vrijednosti ove sredine.Postigli smo dogovor da se formira opštinsko tijelo zaduženo za kulturu, što je u skladu sa zakonom. Ono bi bilo savjetodavnog tipa i pomagalo bi predsjedniku opštine vezano za prioritete koje Budva ima u ovoj oblasti.Razgovarali smo i o mogućnostima koje nudi Ministarstvo kulture, prije svega mnogih resursa koji nisu iskorišteni u punoj mjeri: insitut konkursa za umjetničko stvaralaštvo, projekte kulturne baštine koji se vežu za pojedince i institucije, gdje možemo imati bogatu i dobru saradnju - naveo je Goranović.

 

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović naveo je da su Goranoviću predstavili aktivnosti Opštine Budva na polju kulture.

- Ona nadmašila neke prosjeke Crne Gore i regiona, jer Opština Budva kroz sve segmente za za kulturnu djelatnost u 2015. godini odlučila da izdvoji nešto više od 3.500.000 eura, kroz rad institucija koje se bave ovom djelatnošću i sekretarijata za društvene djelatnosti. Sama struktura ovih izdataka može biti bolja i kvalitetnija pa je potrebno stremiti ka dominantnijem procentualnom učešću ovih izdataka u programske elemente koji donose neke nove proizvode i osvrne na ono što je kulturno dobro, a smanjivati troškove administracije - precizirao je on.

Takođe su prezentovane namjere za dodatnu afirmaciju Grada teatra koji naredne godine obilježava 30 godina postojanja, pa Rađenović u tom smislu očekuje konkretnu podršku od Ministarstva kulture. Dalje je rekao kao su dobili podršku Ministarstva kulture za dalje projekte valorizacije i brige o kulturnim dobrima, pa će se nakon uspješne restauracije rimskih mozaika, projekti nastaviti restauracijom ranohrišćanskog mozaika i stavljanjem u funkciju dijela materijalnih kulturnih dobara unutar Starog grada.

- Dogovorili smo da sa Ministarstvom kulture radimo na pažljivom osmišljavanju valorizacije fortifikacija u Opštini Budva, sa ciljem da dođemo do optimalnog modela koji bi ove prostore zaštitio, restaurirao onako kako struka nalaže i tada bili što dostupniji za širu turističku ponudu. Dobili smo jasne smjernice gdje Opština Budva treba da iskorači u impelementaciji Zakona o kulturi i posveti se izradi kulturne strategije za naredni period. Dobro je Ministarstvo kulture već mnogo uradilo za kulturnu baštinu Opštine Budva, kako pokretnu, tako i nepokretnu. Najveći izazov smo vidjeli u potrebi posebne posvećenosti sanaciji mnogih tačaka Starog grada koje su prethodnih 25 - 30 godina bile devastirane. Dogovoreno je da formiramo zajedničko tijelo sa Ministarstvom kulture i definišemo dinamiku i način unaprjeđivanja Starog grada, bez obzira na brojne konflikte u tom pristupu jer je nekada očuvanje u konfliktu sa komforom savremenog života i stepenom turističko-ugostiteljske valorizacije. Vrijeme je da donesemo odluke na osnovu kojih će kulturna dobra Opštine Budva u perspektivi biti za primjer kao najvrjedniji resursi u turizmu - zaključio je Rađenović.

 

 

 

Portal Analitika