Zanimljivosti

Pronađen fosil slona star sedam miliona godina

Paleontolozi su na istoku Rumunije iskopali fragmente kosti deinoterijuma, pretka afričkog slona koji je živio prije oko sedam miliona godina.
Pronađen fosil slona star sedam miliona godina
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači Muzeja Vasile Parvan i Geografskog fakulteta u Jašiju pronašli su pored puta, u okrugu Vasluji, čeljusnu kost dugu 66 santimetara, butnu kost, djelove karlice i kljova, kao i devet dobro očuvanih zuba, od kojih jedan veličine 12 santimetara, javlja Tanjug.

 „Ovo je izuzetno važno otkriće, rezultat višegodišnjih istraživanja. Nadamo se da ćemo naći još elemenata i da ćemo moći da rekonstruišemo više od 50 odsto skeleta životinje“, objasnio je Laurentiu Ursaki, jedan od istraživača koji je učestvovao u analiziranju iskopina.

Njegov kolega Bogdan Ratoi precizirao je da je fosil star sedam miliona godina, što dokazuje prisustvo vulkanskog piroklastičnog materijala.

Posljednjih godina u ovoj oblasti su pronađeni i fosili predaka bizona i nosoroga.

Sličan primjerak deinoterijuma pronađen je 1894. godine, takođe u okrugu Vaslui, i danas je izložen u Muzeju Grigore Antipa u Bukureštu.

Deinoterijum (strašna zvjer) je bio rod divovskih praistorijskih predaka današnjih slonova koji se pojavio u miocenu i postojao do ranog pleistocena. Imao je kraću surlu i kljove u donjoj vilici povijene nadole.

Mužjaci su bili visoki 3,5 do 4,5 metara, dok su veći primjerci dostizali i do pet metara. Procjenjuje se da im je težina bila između pet i 10 tona, pa do 14 tona za najkrupnije mužjake.

Deinoterijum je naseljavao Aziju, Afriku i Evropu.

Izvor i foto: rts.rs

Portal Analitika