Abiznis

Upravi fali 76 inspektora, uskoro formiranje Geodetske i Inspekcije za naftu

Upravi za inspekcijske poslove, prema aktuelnoj sistematizaciji, nedostaje 76 inspektora, a u toku su pripeme za formiranje Inspekcije za naftu i Geodetske inspekcije, saznaje Portal Analitika.
 Upravi fali 76 inspektora, uskoro formiranje Geodetske i Inspekcije za naftu
Portal AnalitikaIzvor

U Upravi za inspekcijske poslove imamo ukupno 29 inspekcija sa 257 inspektora, a ukupan broj zaposlenih je 298, što je u odnosu na broj sistematizovanih 374  manje za 76 izvršilaca. U toku je uspostavljanje još jedne inspekcija, sa četiri inspektora, čija nadležnost će biti oblast socijalne i dječje zaštite, dok se uspostavljanje Inspekcije za ugljovodonike i Geodetske inspekcije očekuje u narednom period”, navodi se u zvaničnom  metodologiji analize rizikau vršenju inpsekcijskog nadzora Uprave za inspekcijske poslove.

Podsjetimo, Uprava je od ministarstava i drugih organa u prvoj fazi objedinjavanja inspekcija preuzela 251 inspektora, koji propisane nadležnosti ostvaruju u okviru 24 inspekcije, i to: Tržišna, Elektroenergetska, Termoenergetska, Rudarsku, Geološku, Inspekciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Inspekciju za usluge informacionog društva, Inspekciju rada, Inspekciju za turizam, Građevinsku, Inspekciju zaštite prostora, Inspekciju za urbanizam, Ispekciju za stanovanje, Zdravstveno-sanitarnu, Poljoprivrednu, Metrološku, Ekološku, Inspekciju za vode, Inspekciju šumarstva, lovstva i zaštite bilja, Inspekciju morskog ribarstva, Veterinarsku, Fitosanitarnu, Inspekciju za igre na sreću i Inspekciju za javne nabavke.

U drugoj fazi objedinjavanja, početkom 2015. godine, u okviru Uprave našlo se još pet inspekcija: Prosvjetna, Inspekcija za kulturno dobro, Inspekcija za kulturnu baštinu, Inspekcija za sport i Inspekcija za arhivsku djelatnost.

“U skladu sa Strategijom reforme javne uprave u Crnoj Gori za period 2011-2016, kojom su utvrđeni osnovi za centralizaciju inspekcijskog nadzora u jedan organ državne uprave, polovinom 2012. godine uspostavljena je Uprava. Vrijednost različitih iskustava preuzetih sa inspekcijama sobom nosi poseban izazov za dalje unapređivanje metoda rada i podizanje efikasnosti inspekcijskog nadzora i efektivnosti mjera koje inspektori preduzimaju u slučaju utvrđivanja nepoštovanja propisa. Posebno je od koristi što Uprava ima mogućnost da upoređujući različite prakse, najbolju od njih pretvara u pravilo za postupanje svih, i tako sa logistikom sa jednog mjesta, usvaja dobru praksu inspekcijskog nadzora zemalja EU, i ujednačava postupanje inspektora Uprave”, navodi se u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika