Društvo

Važno je povjerenje u ljekare, a ne ustanove

Otvaranjem privatnih klinika i ambulanti crnogorski zdravstveni sistem znatno je unaprijeđen. Odavno je postala normalna pojava da se obratimo i ljekaru u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, naročito ako za to imamo finansijskih mogućnosti. Posla, sudeći po podacima i izjavama sagovornika Pobjede, ima i za jedne i druge, a kome se više vjeruje i gdje se radije odlazi, zavisi ne od statusa ustanove, nego usluge, brzine, ali najviše od kvaliteta ljekara.
Važno je povjerenje u ljekare, a ne ustanove
Portal AnalitikaIzvor

Za predsjednika Ljekarske komore Crne Gore dr Đoka Jočića, građani i dalje najviše povjerenja imaju u državne ustanove, zato što su kadrovski bolje osposobljene, izuzimajući, kako kaže, pojedine privatne zdravstvene ustanove.

Medicinska direktorica privatne klinike Kodra dr Dragica Perović Ivanović ističe da ne bi trebalo praviti podjele na privatne i državne, već da građani, prije svega, treba da imaju povjerenje u ljekara, bez obzira gdje on radi. Građani uglavnom navode da su često prinuđeni da odu na pregled kod privatnika zbog dugih redova i čekanja u dr- žavnim zdravstvenim ustanovama. Ima i onih, koji misle da će zahvaljujući novcu dobiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

„Dugo čekanje na preglede i druge dijagnostičke i terapijske procedure, kao i česti nedostatak ljekova u apotekama narušili su povjerenje u javno zdravstvo. To su dva parametra koji su pokazatelji kvaliteta i efikasnosti zdravstvene službe. Tome treba dodati da se neopravdano upućuje veliki broj pacijenata na sekundarni tercijerni nivo, posebno u Klinički centar. To za posljedicu ima dugo čekanje na specijalističke preglede, što posebno pogađa teške bolesnike kojima je zaista potrebna specijalistička, odnosno uža specijalistička pomoć“, kazao je dr Jočić.

Ipak, on objašnjava da je glavni razlog što se u privatnim ordinacijama ne čeka i posvećuje više vremena bolesnicima, to što imaju neuporedivo manji broja pregleda po doktoru u odnosu na javne zdravstvene ustanove.

Činjenica je, kaže dr Perović Ivanović, da su privatne ustanove morale obezbijediti kvalitetniju, bržu i dostupniju zdravstvenu uslugu kako bi mogle biti konkurenti državnom zdravstvu, gdje su te usluge besplatne.

„Privatni sektor se za povjerenje pacijenata mora izboriti kvaltetom, odnosno mora pružiti pacijentima uslugu koja je kvalitetnija, bolja, brža i dostupnija. Kodra je u tome uspjela, jer se veliki broj građana odlučio da njoj prepusti brigu o svom zdravlju. Od svog postanka, stalno pratimo i uvodimo najnovije svjetske trendove iz svih oblasti medicine kojima se bavi“, istakla je dr Perović Ivanović.

Komentarišući, to što se u javnosti često može čuti da je za svaki pregled u privatnoj klinici potrebno dobro „odriješiti kesu“, dr Perović Ivanović naglašava da „cijene pregleda u privatnim ustanovama nijesu velike, pogotovo kad se uzme u obzir kakva se oprema koristi za pojedine preglede, a prije svega kakav se kvalitet usluge dobija.

Smanjeno vrijeme čekanja na preglede, prema njenom mišljenju, vodi bržem uspostavljanju dijagnoze, početku adekvatnog liječenja i samim tim bržem i izvjesnijem oporavku.

Portal Analitika