Region

(FOTO) Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj će se UN izjasniti 7. jula

Predsjedništvo BiH danas je primilo Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj bi se Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebao izjasniti 7. jula.
(FOTO) Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj će se UN izjasniti 7. jula
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u narednim danima trebalo bi da analizira ovaj nacrt.

Mediji nagađaju da je glavna meta rezolucije, koja je donesena povodom obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

U Nacrtu rezolucije o Srebrenici piše da se na najstrožiji način osuđuje genocid, nasilje, kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te genocid u Srebrenici. Rezolucijom se osuđuje i svako negiranje genocida.

Rezolucijom se izražava i saosjećanje sa žrtvama na svim stranama u konfliktu u Bosni i Hercegovini i njihovim porodicama, te se pozivaju države članice da nastave sa osiguravanjem pravde i pružanja podrške preživjelima, i to prije svega žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Države se pozivaju da spriječe i bore se protiv genocida i kršenja međunarodnog prava, kao i da zaštite stanovnike od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Takođe, pozdravljaju se istrage i izručenja optuženih za genocid u Srebrenici, a podvlači se i fundamentalna važnost pomirenja bazirana na dijalogu u BiH.

"Pozivaju se države članice da razviju obrazovni program koji će obrazovati buduće generacije lekcijama naučenim iz prethodnih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti, kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje", stoji u rezoluciji.

Nacrt rezolucije je juče predstavljen u američkom Kongresu.  

Analitičari iz Srbije uvjereni su da britanska rezolucija o Srebrenici neće proći u Savjetu bezbjednosti UN i da će Rusija uložiti veto.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je danas za Klix.ba da nije moguće napraviti od trenutnog nacrta balansiranu verziju rezolucije, kojom će svi biti zadovoljni.

On je dodao kako je rezolucija stigla u riskantnom trenutku, te da je vrijeme da se svi u BiH konačno okrenu ka budućnosti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je povodom Nacrta rezolucije o Srebrenici da će “Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi se nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredjeljenje za kažnjavanje ratnih zločina”.

15nacrtsre15nacrtsre215nacrtsre315nacrtsre4

(tekst i foto: Klix.ba)

Portal Analitika