Zanimljivosti

Naučnici tvrde da bebe uče brže uz tablete i kompjutere

Naučnici savjetuju da djeci čim se rode date tablete i iPade jer će uz pomoć njih značajno usavršiti svoje znanje i sposobnosti učenja.
Naučnici tvrde da bebe uče brže uz tablete i kompjutere
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Novo istraživanje sa univerziteta u Londonu pokazalo je kako tableti bebama omogućavaju snažniju stimulaciju mozga nego slikovnice i knjige, što se kosi sa ranijim istraživanjima o tome kako su tehnološke "igračke" loše za djecu jer im narušavaju vid i socijalne vještine.

Profesorica Anete Karmilof-Smit, voditeljica istraživanja, kazala je za Sunday Times kako bi se djeci tableti trebali dati čim se rode.

"Šokirana sam brzinom kojom djeca na ovaj način usvajaju nova znanja, čak mnogo brže nego odrasli. Knjige su statične, a ono što djecu uglavnom najviše interesuje kad im čitate knjige je zvuk listanja stranica. Djeci ovog uzrasta treba pokretna stimulacija."

Profesorica Karmilof-Smit smatra kako djeca kojoj roditelji daju računare na korištenje pokazaju brži stepen razvoja.

"Sve što znamo o razvoju djece nam govori kako tableti i računari ne bi trebali biti zabranjeni bebama i maloj djeci", navodi ova profesorica.

Ipak, postoje i oni koji ne dijele njeno mišljenje.

Neurološkinja Barones Suzan Grinfild je upozorila na štetne posljedice koje kompjuteri i igrice ostavljaju kod djece, te kako nezdrava zavisnost od tehnologije slabi veze u mozgu uzrokujući formu "privremene demencije". Prostije rečeno - postajemo tuplji.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika