Region

Hrvatski spoljni dug skočio na 48,1 milijardu eura

Krajem februara ove godine ukupni hrvatski bruto strani dug iznosio je, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 48,1 milijardu eura što je 1,7 milijardi ili 3,6 posto više nego u istom mjesecu godinu dana ranije. Ovo je prije svega posljedica rasta duga centralne banke za skoro milijardu eura i nepovoljnih međuvalutnih promjena.
Hrvatski spoljni dug skočio na 48,1 milijardu eura
Portal AnalitikaIzvor

U odnosu na januar, ukupni je bruto strani dug krajem februara bio viši za 2,7 odsto, odnosno 1,3 milijarde eura, dok je od početka godine porastao za 1,4 milijarde eura ili 3,1 odsto. Dug centralne banke je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećan za 957 miliona eura ili čak 214 posto, dok je u u poređenju sa prethodnim mjesecom povećan za skoro 995 miliona eura (243 posto).

Uz to, prema informacijama HNB-a, od ukupnog rasta bruto vanjskog duga u iznosu od 1,4 milijarde eura u odnosu na kraj prethodne godine, čak 900 miliona eura je posljedica nepovoljnog učinka međuvalutnih promjena.

Pozitivan doprinos rastu godišnjeg bruto vanjskog duga u februaru došao je i od opšte države, koja u strukturi čini oko 28 posto stranog duga. Naime, dosegnuvši 13,6 milijardi eura krajem drugog mjeseca, bruto strani dug opšte države zabilježio je godišnji rast od 782 miliona eura, odnosno 6,1 posto, dok je na mjesečnom nivou porastao za tek 79 milijuna eura (0,6 posto). No, u poređenju sa krajem prošle godine, strani dug opšte države je snižen, i to za 97 miliona eura ili 0,7 posto.

Godišnjem rastu ukupnog stranog duga doprinio je i rast duga ostalih domaćih sektora, odnosno trgovačkih društava, čiji je dug na kraju februara iznosio 18,3 milijarde eura. Na godišnjem nivou taj dug je zabilježio rast od 183 miliona eura ili sedam posto, dok je u u poređenju sa krajem 2014. veći za 295 miliona kuna, tj. 1,6 posto.

No, ističu analitičari, bez obzira na iskazani rast duga na mjesečnom i godišnjom nvoui, sektor trgovačkih društava zabilježio je pad svog udjela u ukupnom bruto stranom dugu s 38,6 posto, koliko je iznosio krajem prošle godine, na 38,1 posto u februaru ove godine.

(SEEbiz)

Portal Analitika