Zanimljivosti

Ljubavna pisma otkrivaju tajnu vezu slavnog slikara i pjesnika

Nevjerovatan broj intimnih pisama koje su razmijenili slikar Lusijan Frojd i pjesnik Stiven Spender otkriva njihovu tajnu vezu, koja je skrivana od javnosti duže od 70 godina, piše Dejli Mejl.
Ljubavna pisma otkrivaju tajnu vezu slavnog slikara i pjesnika
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Spenderova porodica, koja je čuvala ova pisma, konačno je otkrila njihov sadržaj.

U vrijeme kada su se njih dvojica dopisivali, krajem tridesetih godina prošlog vijeka, homoseksualnost nije bila samo tabu, nego je bila i zabranjena. Spender je tada bio u tridesetim godinama, dok je Frojd bio tinejdžer, a njihova pisma ukazuju na to da su bili više nego prijatelji.

Pisma su dospjela u javnost nakon smrti pjesnikove supruge Nataše (2010), koja je uvijek tvrdila da je njegova "homoseksualna faza" završena njihovim brakom 1941. godine.

Aukcijska kuća "Sotbi" prodaće ih sljedećeg mjeseca za 35.000 dolara.

Pisma su skrivana i od Spenderovog biografa, profesora Džona Saderlanda, pa on tek sada ima suštinski bitne dokaze koji potvrđuju njegovu homoseksualnu vezu.

Saderland je ubijeđen da je ta veza bila i fizička, a ne samo emotivna, bez obzira na Frojdov heteroseksualni život (on je priznao 14 djece, a čak 25 nije htio da prihvati kao svoje). Ženio se dva puta i priča se da je imao oko 500 partnerki.

Frojd se u pismima potpisivao pseudonimom Lusio Fruit ili Lusijanus Fruititas.

- Da li si mogao da uočiš izraz čistog zadovoljstva dok si ispipavao moje odlike (i ispunjavao moje oči magličavom svjetlošću) rukom koju sam dobro poznavao - piše u jednom od pisama.

U pismima se pominju i venerična bolest, nezgoda sa brijanjem, kao neke od slika.

stiven7spender

Sada će Spenderova djeca, Metju i Lizi, da zarade na "homoseksualnoj fazi" svog oca prodajući pisma koja je razmjenjivao sa ljubavnikom.

Prema Metjuu Spenderu (70), njegov otac je bio zaljubljen u Lusijana.

- Moj otac je vjerovao u ljubav i smatrao je da će ga ona inspirisati da piše pjesme. On je mislio da poezija dolazi iz određenog burnog trenutka i da su ti trenuci jednaki jedino stanju zaljubljenog čovjeka. U pismima se stiče utisak da je tata volio Lusijana. A Lusijan je bio savršen mladić za njega. On je od svog djeda Sigmunda Frojda naslijedio sposobnost da se ljudima uvuče pod kožu i da manipuliše njima - kaže on.

Njegova majka, kako sam kaže, nije imala drugog izbora nego da prihvati homoseksualnu stranu svog muža.

- Njegova poezija je dolazila iz slobode, a njegova sloboda zavisila je od ljubavi. Ako je moja majka htjela da živi sa pjesnikom, morala je da prihvati cjelokupnu situaciju. Ali oni su imali dug i srećan brak, koji je trajao 55 godina - kaže Metju.

Spender i Frojd su pisma razmjenjivali od 1939. do 1941. Uprkos tome što ih je dijelilo 13 godina, oni su postali bliski. Jedno vrijeme su živjeli zajedno, u kući u Sjevernom Londonu.

Frojd je naslikao oko 20 Spenderovih portreta. Metju njihova pisma vidi kao fascinantno svjedočanstvo divne bliske veze koja je u jednom trenutku završena.

Dejli Mejl

Portal Analitika