Region

Zapadni mediji o papinoj posjeti Sarajevu

Brojni svjetski mediji izvijestili su danas o dolasku poglavara Rimokatoličke crkve pape Franja u Sarajevo.
Zapadni mediji o papinoj posjeti Sarajevu
Portal AnalitikaIzvor

Mediji naglašavaju da je papa došao da bi donio poruku mira i saživota u zemlji koja se suočila s ratnim razaranjima.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je papa Franjo molio za milost svima, zalaganje za pravednost, za stvaranje mira, a ne rata i nesloge.

"Jedino to nas čini srećnim i blaženim", poručio je papa u Sarajevu na propovijedi okupljenim desetinama hiljada hodočasnika, služeći svetu misu na otvorenom na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu.

"Blago mirotvorcima", podsjetio je poglavar Rimokatoličke crkve na riječi Isusa Hristosa navodi američki radio, dodajući da je papa Franjo pozvao na praštanje, na osjećaje koji ljudima pomažu da tamo gdje žive postanu umjetnici stvaranja mira.

Asošijeted pres izvještava da je papa tokom jednodnevne posjete Sarajevu radi ohrabrivanja pomirenja poslije rušilačkog trogodišnjeg rata 1990-ih, pozvao muslimane, pravoslavce i katolike da "varvarstvo" rata ostave iza sebe i zajedno rade na stvaranju mirne budućnosti.

"Nikad više rat!", rekao je u njegovoj propovijedi papa Franjo, osuđujući one koji podstiču rat radi prodaje naoružanja ili namjerno izazivaju napetost među ljudima različitih kultura.

Papa je, navodi AP, rekao da želi da ohrabri pomirenje u BiH, ali i zajednicu katoličkih Hrvata, kojih ima tek oko 15 odsto od ukupnog stanovništva, dok prema statistici Vatikana muslimanskih Bošnjaka ima 40 odsto a pravoslavnih hrišćana 31 odsto.

Američka agencija ističe da su uprkos prikazanoj slozi "rane gnojne i dvije decenije poslije", i da "pravoslavni Srbi žele odvojenu državu, muslimanski Bošnjaci unitarnu zemlju, a rimokatolički Hrvati žele njihov sopstveni autonomni region".

"Mnogo katolici sa hrvatskim pasošima jednostavno su otišli da nađu bolju sreću u Evropskoj uniji, bježeći od stope nezaposlenosti od 43 odsto", navodi AP.

Agencija navodi da se papa Franjo obratio i tročlanom Predsjedništvu BiH, pozivajući na protivljenje "divljaštvu" onih koji žele da nastave da siju podjele "kao izgovor za dalje neizrjecivo nasilje", i zalažući se za nastavak rada ka koegzistenciji putem strpljivog i dijaloga uz povjerenje.

Podsjećajući da je više od 100.000 žrtava međuetničkih sukoba, i Bi-Bi-Si (BBC) navodi da i 20 godina poslije građanskog rata, koji je podijelio lokalno stanovništvo u vjerskom i etničkom smislu, u društvu i dalje ne postoji razumijevanje i jedinstvo.

Papa Franjo je, navodi britanska mreža, nabrojao stradanja kroz koje su morali da prođu stanovnici BiH, pominjući izbjegličke logore, srušene kuće i fabrike, srušene živote.

"Vi sami to odlično znate, preživjeli ste sve to - toliko patnje, rušenja, toliko boli!", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve, obraćajući se auditorijumu od 65.000 ljudi.

BBC navodi da je papa Franja stigao u BiH radi uspostavljanja dijaloga između muslimana i katolika, radi čega će se sresti sa predstavnicima muslimanskom, pravoslavnom i jevrejskom zajednicom.

Rojters iz Sarajeva prenosi izjavu pape da je vidio nadu u oko 150 mladih koja su ga na aerodromu dočekala u tradiconalnim nošnjama svih etničckih grupa i sa kojima se rukovao.

"Muslimani, pravoslavni, Jevreji, katolici i druge manjine zajedno i radosni. To je nada. Hajde da vjerujemo u tu nadu", rekao je papa Franjo.

Britanska agencija ističe da je papina posjeta uslijedila nekoliko dana poslije stupanja na snagu sporazuma o bližim vezama EU i BiH, dijelu "nove zapadne inicijative za ohrabrivanje političkih i ekonomksih promjena".

Papa Franjo je naveo da na susretu sa tročlanim Predsjedništvom da mirovne inicijative Hrvata, Srba i Bošnjaka pokazuju da "čak i najdublje rane mogu biti zacijeljene pročišćavanjem sjećanja i čvrstim usidravanjem nada za budućnost".

Frans pres ističe da je poglavar Rimokatoličke crkve ranije Sarajevo sa njegovim sinagogama, crkvama i džamijama jednim uz druge, nazvao "Evropskim Jerusalimom", raskrsnicom kultura, naroda i vjera, koja zahtijeva "građenje novih i održavanje i obnavljanje starih mostova".

Nekada svjetionik multikulturalnosti, Sarajevo je sada uglavnom podijeljeno duž etničkih linija, konstatuje francuska agencija, prenoseći uvjerenje vatikanskih zvaničnika da papa Franjo može da izvrši pozitivan uticaj promovisanjem međuvjerskog dijaloga.

Papa Franjo je drugi poglavar Rimokatoličke crkve koji je posjetio Sarajevo, poslije Jovana Pavla Drugog, koji je taj grad posjetio 1997. godine, dvije godine po završetku rata, podsjeća AFP.

 

(b92)

 

 

Portal Analitika