Region

Papa Franjo u Sarajevu, 65.000 vjernika čeka ga za misu na Koševu

Avion Alitalije s delegacijom iz Vatikana, predvođenom papom Franjom, sletio je na sarajevski aerodrom u nekoliko minuta prije devet časova, čime je počela prva zvanična posjeta ovog rimokatoličkog poglavara glavnom gradu BiH.
Papa Franjo u Sarajevu, 65.000 vjernika čeka ga za misu na Koševu
Portal AnalitikaIzvor

Sarajevski portal Klix.ba podsjeća da je ovo treći pastoralni pohod poglavara Katoličke crkve BiH, a prvi pape Franja.

Papu je na aerodromu dočekala višečlana delegacija predvođena članom Predsjedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem Luiđijem Pezutom. Na dočeku je i vojnik sa zastavom i jedinica Oružanih snaga BiH, kao i 144 mališana u narodnim nošnjama iz cijele BiH, koji su papi predstavili tradiciju bosanskohercegovačkih naroda.

0606papaPapa u BiH ne dolazi samo u pastoralnu, već i u državnu posjetu.

Kada se uputio u centar grada, demonstrirao je još jednom svoju skromnost, po kojoj je prepoznatljiv. Naime, papa je do Predsjedništva BiH ne u limuzini, već u atomobilu "ford fokus". Papa Franjo je uvijek ističe da je papa siromašnih i da živi u skladu s tim.

Hiljade građana okupilo se u centru Sarajeva kako bi vidjelo i pozdravilo papu, koji se - poput velikog državnika - pred Predsjedništvom BiH poklonio zastavi te zemlje.

Trenutno se nalazi na svečanom prijemu u Predsjedništvu BiH, a zatim će se oko 11 časova stići na stadio Koševo gdje će održati svetu misu za oko 65.000 vjernika.

Izvor: Klix.ba

Foto: Klix.ba/Feđa Krvavac, Edin Hadžihasić

Portal Analitika