Region

Raspala se vladajuća koalicija u Federaciji BiH

Vladajućoj koaliciji u Federaciji Bosne i Hercegovine došao je kraj, najavio je predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i optužio HDZ BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) za raspad vladajuće većine jer su u četvrtak u Sarajevu izglasale izmjenu načina upravljanja državnim kompanijama.
Raspala se vladajuća koalicija u Federaciji BiH
Portal AnalitikaIzvor

"Ne ostavljam više nikakvu mogućnost za dogovor", kazao je Komšić nakon što je Vlada FBiH ranije u četvrtak glasovima ministara iz SDA i HDZ BiH usvojila odluku kojom je na vladu prenijela ovlašćenja upravljanja firmama u većinskom državnom vlasništvu.

To je dovoljan razlog za okončanje političkog partnerstva uspostavljenog nakon izbora u oktobru 2014. godine, rekao je Komšić.

Važnim firmama poput Elektroprivrede do sada je upravljalo Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije na čijem je čelu kadar DF-a Reuf Bajrović, a on se odlučno protivio izmjeni dosadašnjeg načina upravljanja i donošenja ključnih odluka.

HDZ je pak uporno insistirao na izmjeni kako bi u uprave javnih firmi imenovao svoje kadrove u čemu ga je SDA podržavao.

Predsjednik entitetske Vlade Fadil Novalić (SDA) je nakon sjednice na kojoj je donešena sporna odluka optužio ministre iz DF-a za nepotrebne opstrukcije.

"Stvorena je slika da se DF bori za depolitizaciju i demonopolizaciju imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama, a iza toga zapravo stoji brutalna borba za vlast u tim firmama", rekao je Novalić.

Komšić je pak kazao da SDA-u i HDZ-u sada prepušta donošenje odluke o smjeni DF-ovih ministara i poručio da te dvije stranke mogu osigurati novu većinu u entitetskom parlamentu ako žele.

"Vjerujem da će ministri iz DF-a raditi u tehničkom mandatu dok vlada i parlament FBiH ne imenuje nove ministre", kazao je.

Komšić je sugerisao da već postoje naznake političkog približavanja SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koji bi onda mogao da "uskoči" na mjesto DF-a kao dio nove vlasti.

Portparol SBB-a Omer Čevra u prvom reagovanju je bio suzdržan.

"SBB je ozbiljna stranka koja ima drugi najbolji rezultat u Federaciji BiH i ne čeka u hodniku da ispunjava Izetbegovićeve ili DF-ove želje. SBB će na nivou rukovodstva i Glavnog odbora iduće nedjelje analizirati aktuelnu situaciju", kazao je Čevra.

U DF-u planiraju da ostanu partner u vlasti na državnom nivou uz ocjenu da je to nužno za sprovođenje reformi na kojima insistira novi pristup Evropske unije BiH.

Uz DF, SDA i HDZ BiH vladajuću većinu na državnom nivou čine i Srpska demokratska stranka (SDS) te Partija demokratskog progresa (PDP).

Izvor: index.hr

Portal Analitika