Region

Grigorije predvodi predstavnike SPC za posjetu pape Franja Sarajevu

Posjeti pape Franja Sarajevu prisustvovaće 54 predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koje će predvoditi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare članova Organizacionog i crkvenog odbora za doček pape, a prenosi Klix.
Grigorije predvodi predstavnike SPC za posjetu pape Franja Sarajevu
Portal AnalitikaIzvor

Prema do sada prikupljenim podacima, katoličku delegaciju od 58 članova predvodiće vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Posjeti će prisustvovati i 50 članova Islamske zajednice na čelu sa poglavarom Huseinom Kavazovićem, a jevrejsku zajednicu predstavljaće 29 članova, ispred kojih će biti Jakob Finci.

Predstavnik pododbora za bezbjednost Irfan Nefić rekao je da je delegacija iz Vatikana, koja je zadužena za bezbjednost pape, zadovoljna planom obezbjeđenja i svime što je do sada urađeno.

- Nema naznaka niti informacija da bi nešto moglo ugroziti ovu posjetu - rekao je Nefić.

Podsjećamo, Grigorije je krajem prošle godine više puta bio u centru pažnje zbog najave da će biti u pregovaračkom timu liste "Izbor" koja je na tada održanim lokalnim izborima u Herceg Novom dobila najviše glasova. On je prvobitno prihvatio to mjesto, ali je nakon kritika mitropolita MCP SPC Amfilohija - odustao. Takođe, Grigorije je krajem januara uputio je vlastima BiH inicijativu za međunarodnu arbitražu oko Sutorine, da bi nekoliko dana kasnije rekao da "ne želi u to da se miješa". Tenzije između Crne Gore i BiH zbog ponovnog pokretanja pitanja granica kulminirale su povlačenjem ambasadora naše zemlje iz Sarajeva, sve do sredine maja, kada Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio rezoluciju kojom se traži da Sutorina pripadne toj državi.

Izvor: Klix

Portal Analitika