Region

Odnosi Srbija-Albanija: Ekonomska saradnja ispred političkih provokacija

Nakon političkih provokacija, međusobnih optužbi, diplomatskih i sportskih incidenata, za Srbiju i Albaniju nastupa vrijeme ekonomske saradnje koja će ublažiti političke nesuglasice oko statusa Kosova. U takvoj atmosferi albanski premijer Edi Rama nametnuo se kao lider svih Albanaca na Balkanu, a Vučić je konačno javno saopštio da se Srbija distancira od energetske zavisnosti Rusije. On danas putuje u SAD, gdje će sresti sa Džozefom Bajdenom.
Odnosi Srbija-Albanija: Ekonomska saradnja ispred političkih provokacija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Violeta CVEJIĆ

Dron na utakmici Srbija - Albanija, konstatacija da Srbija treba da prizna Kosovo, obećanje da će svi Albanci živjeti u jednoj državi, najava kosovskih vlasti da će tužiti Srbiju za genocid su političke nesuglasice koje su opterećivale odnose između dvije najveće i najbrojnije države Balkana. Međutim, nakon susreta premijera Aleksandara Vučića i Edija Rame sve ukazuje na to da je vrijeme otvorenog neprijateljstva između ove dvije države prolazi i da je sada na potezu Evropska unija od koje se očekuje prvo jača ekonomska, a zatim i politička podrška za stabilizaciju regiona.  

Njemački uticaj: Od raznih regionalnih udruženja koja finansijski pomaže EU ni jedno od njih do sada nije imalo značajniju ulogu u mirenju Srbije i Albanije, dok Njemačka nije insistirala da dođe do sastanka dva premijera. Njemačka koči i otvaranje poglavlja za otpočinjanje pregovora između Srbije i EU jer insistira da se Briselski sporazum do kraja sprovede, pa njen uticaj na balkanske političare uopšte ne treba potcjenjivati.

U vezi sa tim spoljnopolitički komentator Boško Jakšić rekao je da se od susreta premijera Srbije i Albanije ne očekuje politički, već ekonomski proboj i da to znaju i oni iz Berlina koji su insistirali na ovom sastanku.

jaksicb

"Mi o Albaniji i Albancima ne znamo mnogo, niti oni o nama, ali zanimljivu rečenicu imao je bečki Presse navodeći da je ovo posjeta dva najponosnija i najratobornija pijetla na Balkanu", rekao je Jakšić konstatujući da je ideja velike Albanije smiješna i nepostojeća jer je nerealna, odnosno da služi za unutarpolitičke prilike u Albaniji.

Kao prethodnica Vučića u Tirani su već boravili srpski ministri spoljnih poslova, infrastrukture i policije Ivica Dačić, Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović i to sve nakon incidenta sa dronom koji se desio na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i Ramine posjete Beogradu kada je rekao da Srbija treba da prizna kosovsku nezavisnost jer je to realnost.

Iako je Kosovo neuralgična tačka i glavna politička prepreka za međusobnu saradnju, iz Beograda se, ipak, čuju pohvale zbog ove posjete, uz konstataciju da je uspjeh i to da su se premijeri složili da se ne slažu oko Kosova.

EU na potezu: O tome koja će država imati veću političku korist od ovog susreta Dušan Spasojević, nekadašnji ambasador Srbije u Turskoj kaže da, posmatrano po atmosferi koja je bila na ekonomskom forumu gdje su se  okupili najznačajniji lideri regiona, na prvom mjestu premijeri Crne Gore i Makedonije koristi će imati čitav region - čitav Balkan.

"Pozitivnom atmosferom sa nekoliko poteza lopta je prebačena u dvorište EU i čeka se da ona učini neophodan korak u regionu. Da ubrza proces evrointegracija, odbaci politiku zamora proširenja. EU treba da uradi ono što su SAD uradile za EU prije 50 godina: da izađe sa nekim novim Maršalovim planom i na taj način pomogne regionu da učini naredni korak a to je zajednička evropska budućnost", ocijenio je Spasojević za Portal Analitika.

spasojevicok

Na naše pitanje da li se albanski premijer Edi Rama nametnuo kao  lider Albanaca regiona i hoće li ga slušati kosovski Albanci, Spasojević kaže da je prirodno da se premijer Albanije, kao matične zemlje Albanaca koji žive u regionu, nametne kao svojevrstan lider i mu sleduje taj kapacitet.  "Nadam se da će poslije ovih susreta i ublažavanju retorike, Ramu podržati i ostali Albanci u regionu a na prvom mjestu Albanci na Kosovu i Makedoniji. Retorika je ublažena", rekao je Spasojević.

Najavu Hašima Tačija da će Kosovo protiv Srbije pokrenuti tužbu za genocid Spasojević je slikovito opisao:

"Da se automobilistički izrazim: Vučić i Rama su odnose već ubacili u viši stepen prenosa, a očigledno je da ovo približavanje Srbije i Albanije smeta nekim ekstremnim elementima među Albancima koji bi željeli da ubace mjenjač u rikverc. Kao čovjek, Rama od svih albanskih lidera ima najveće demokratske kredencijale: nema ratnu prošlost, nema opterećenje ratnih zločina lično, uspjeće da se nametne kao jedna umjerena snaga koja će pomoći i biti sagovornik Srbije u evropskim putu", rekao je Spasojević. Zatim je zaključio da nekadašnji premijer Kosova Hašim Tači sa takvim izjavama, prijetnjama i tužbama za genocid i stalnim vraćanjem u prošlost za genocid nije sagovornik za evropsku budućnost.

Peglanje incidenata: Po mišljenju Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam i kopredsjednika Igmanske inicijative, Rama može da odigra veliku ulogu u pacifikovanju kosovskih Albanaca. Opisijući Vučićevu  posjetu Tirani, Popov je Portalu Analitika rekao da je posjeta protekla u korektnoj atmosferi i da su se ispeglala ona dva incidenta, što znači da se odnosi dovode u normalu. 

popovok

"Albanija je jedno vrijeme bila van dioptrije svih, kao da nije u regionu. To je bilo do pojave Edija Rame. Dakle, iako je on isplivao na nekoliko incidenata (prvi je bio dron, a drugi kada je prilikom posjete Srbiji rekao da Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo) uspio je da se nametne kao lider Albanaca u regionu i Albanci su ga priznali za svog lidera", smatra Popov.

Peglanju incidenata pribjegao je i sam Rama riječima da je dron za njega bio šala, dok je Vučić uzvratio da je to za Beograd bila politička provokacija.

Ipak, naši sagovornici su istakli ekonomski značaj posjete koja može revitalizovati region preko zajedničkih projekata koji će pomoći EU. Prvi takav projekat je autoput Niš - Tirana. Šta će od njega biti to sigurno najviše zavisi od novca čija količina zavisi od kvaliteta projekata. 

Za Tiranu je ova posjeta više nego pohvalna jer je prošla bez incidenata, ali i premijer Srbije je u Tirani rekao da Srbija više ne daje prednost ruskom gasu, već onom američkom koji će poteći iz azerbejdžanskog gasovoda.

Vučić je to rekao zbog realnog stanja snabdijevanja gasom, ali i zbog toga što danas, 1. juna putuje u SAD, gdje će sresti sa Džozefom Bajdenom. Koliko SAD podržava kosovske Albance i Albance najbolje govore riječi  Hilari Klinton kada je bila na poziciji državnog sekretara. Pozdravljajući se Tačijem u Prištini ona je istakla da je “Kosovo njen projekat”.

Sa druge strane, Srbija očekuje da će biti nagrađena za kooperativnost i da će konačno otvoriti pregovaračka poglavlja prije kraja ove godine.

Portal Analitika