Abiznis

POPOVIĆ: Lični stečaj izlaz iz finansijskih problema

Predlog zakona o ličnom stečaju potrošača, koji će Liberalna partija (LP) predati u skupštinsku proceduru, omogućiće korist građanima koji su prezaduženi i povjeriocima koji zbog insolventnosti dužnika trpe posljedice, ocijenio je predsjednik te partije, Andrija Popović.
POPOVIĆ: Lični stečaj izlaz iz finansijskih problema
Portal AnalitikaIzvor
On je kazao da je LP prva partija u jugoistočnoj Evropi koja je predložila zakon o ličnom stečaju potrošača. "Ovaj zakon su za sada usvojile samo države članice Evropske unije (EU), a iz našeg susjedstva to su uradile Slovenija prije nekoliko godina i Hrvartska u februaru ove godine", rekao je Popović na konferenciji za novinare.

On je naveo da su u obje države te zakone radile ekpertske grupe ministarstava finansija i Vladinih institucija. Predlog zakona o ličnom stečaju potrošača koji je predložila LP je, kako je kazao Popović, rađen na osnovu realnih životnih situacija u kojima se nalaze građani Crne Gore i sublimirao je najbolja rješenja iz prakse država koje su ga već usvojile.

Predloženim zakonom se, prema njegovim riječima, definišu opšta pravila o ličnom stečaju potrošača polazeći od razloga koji su osnov za taj postupak, preko uslova za njegovo ostvarivanje, do mogućnosti oslobađanja potrošača od preostalih obaveza nakon isteka perioda provjere njihovog ponašanja.

Član ekonomskog tima LP, Marija Čvorović, saopštila je da predloženi zakon daje mogućnost svim potrošačima, odnosno građanima Crne Gore za novi početak u slučaju kada imaju određene finansijske obaveze koje ne mogu izmiriti.

„Cilj predloženog zakona je da se povjeriocima izmire obaveze, ali i da potrošač dobije mogućnost za novi početak bez nagomilanih finansijskih obaveza“, rekla je Čvorović.

Potrošač se, u predloženom zakonu, definiše kao svaki pojedinac koji nije pojedinačni trgovac ili samostalni zanatlija, a koji sklapa određeni pravni posao, odnosno izlazi na tržište, što je odvojeno od njegove privredne, odnosno poslovne djelatnosti.

„Da bi se pokrenuo postupak stečaja potrošača taj potrošač mora biti insolventan. U skladu sa zakonom, za potrošača kažemo da je insolventan ukoliko više od šest mjeseci ne može da izmiri prispjele obaveze, koje prelaze sedmostruki iznos njegove plate ili neke druge nadoknade koju prima“, objasnila je Čvorović.

Ukoliko je potrošač koji je insolventan nezapsolen, smatraće se da je insolventan ukoliko je njegova obaveza veća od 2,5 hiljade EUR.

Čvorović je navela da predloženi zakon u prvom planu predviđa vansudski postupak u cilju olakšavanja pravosudnog Sistema, kao i jednostavnijeg rješavanja slučajua prispjelih obaveza.

„Međutim, pošto ne mogu svi postupci biti riješeni na taj način, pokreće se postupak stečaja potrošača, koji može pokrenuti sam potrošač ili neki od njegovih povjerilaca“, kazala je Čvorović.

Predsjednik Opštinskog odbora LP u Podgorici i član ekonomskog tima, Jovan Rabrenović, kazao je da je Predlog zakona o ličnom stečaju potrošača rađen uvažavajući sva pozitvna pravna iskustva EU.

"Htjeli smo da obezbijedimo bankama, kreditnim organizacijama, a posebno žirantima, sigurnost i bezbjednost u daljem radu, a s druge strane da potrošaču kroz oblik stečaja obezbijedimo mogućnost da po izmirenju svojih obaveza ili njihovog najvećeg dijela dobije priliku za novi početak, odnosno da može opet da bude žirant i neko ko uzima kredit“, rekao je Rabrenović.

On smatra da će se na taj način relaksirati čitavi bankarski sistem države, kako bi za nekoliko godina moglo doći do pojednostavljivanja uslova za dobijanje kredita.

Na pitanje da li na primjer Elektroprivreda (EPCG) može inicirati pokretanje stečaja potrošača, ukoliko on ne bude šest mjeseci plaćao račun za struju koji bude prelazio njegova sedmomjesečna primanja, Rabrenović je kazao da bilo ko može da se pojavi kao povjerilac, ali da je pitanje da li će sud prihvatiti to kao dovoljan razlog da pokrene stečaj.

„U tom slučaju prilično su visoki troškovi samog postupka i troškovi angažovanja stečajnog upravnika. To je procedura koja se ne isplati ni EPCG u tom slučaju, ni sudu, ni stečajnom upravniku“, rekao je Rabrenović.

On smatra da se taj slučaj prije može riješiti vansudskim putem, gdje se potrošač sam sa povjeriocima odnosno sa posrednikom dogovara o načinu izmirenja svojih obaveza.

„Nije potrebno ići u dodatne sporove zbog gomilanja i opterećenja samog pravnog sistema. Želja nam je da rasteretimo sudove i državu“, zaključio je Rabrenović. (Mina-business)

Portal Analitika