Region

BiH: Imam koji propovijeda protiv ID-a izboden nožem

Imam Selfedin Beganović, koji se otvoreno protivi pozivanju bošnjačkih mladića za odlazak u rat na strani Islamske države, juče je ponovno napadnut nedaleko Velike Kladuše. Kako piše Dnevni avaz, zadobio je ubodne rane nožem na više mjesta.
BiH: Imam koji propovijeda protiv ID-a izboden nožem
Portal AnalitikaIzvor

Beganović je imam u džematu Trnovi kod Velike Kladuše. Na njega je oko 14 časova nasrnuo i dalje nepoznati napadač i izbo ga na više mjesta po ruci, vratu i tijelu. Povrijeđeni imam tokom popodneva je bio u kladuškoj policiji, gdje je dao izjavu o novom napadu. Naime, on je bio napadnut dva puta prije pola godine. U januaru ga je kod imamske kuće nepoznati napadač  povrijedio prvo tupim predmetom, a onda zarezao nožem na dva mjesta.

Beganović se u svojim istupima oštro protivi vrbovanju mladih bošnjaka za ratovanje u Siriji na strani Islamske države. Prvi je kritikovao neformalnog vođu vehabija u BiH, Bilala Bosnića protiv kojega se pred Sudom BiH vodi postupak s optužbama za terorizam, podsticanje na odlazak u rat u Siriji, vrbovanje i finansiranje terorističkih aktivnosti.

Po podacima bezbjednosnih agencija, na području Iraka i Sirije ratuje oko 200 bosanskohercegovačkih državljana.

Izvor: Dnevni avaz

Foto: tportal.hr/Al Jazeera

Portal Analitika