Društvo

Izvinjenje za deportaciju izbjeglica osnažilo bi kredibiltet policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je danas, povodom 23. godišnjice ratnog zločina - deportacije Muslimana i Bošnjaka 1992. godine, koji su predati vojsci Radovana Karadžića, da bi izvinjenje policije zbog tog zločina osnažilo kredibilitet policijske organizacije i osnažilo povjerenje javnosti.
Izvinjenje za deportaciju izbjeglica osnažilo bi kredibiltet policije
Portal AnalitikaIzvor

Ističe se da bi izvinjenje bilo važno i za diskontinuitet sa ranijim politikama i praksom kršenja ljudskih prava.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik ovog tijela Aleksandar Saša Zeković, podsjeća se da je Svajet u maju 2012. godine, postupajući po sopstvenoj, ali i inicijativama civilnog društva, usvojio i uputio direktoru Uprave policije preporuku da na odgovorajući način građanima i javnosti uputi izvinjenje zbog učešća policijskih službenika u kršenju ljudskih prava u prošlosti, kao i zbog nezakonitog hapšenja i deportacije izbjeglica iz Crne Gore.

- Savjet je podržao sve komemorabilne postupke koji doprinose odavanju počasti i sjećanja na sve žrtve. Savjet je dodatno ocijenio da te aktivnosti i postupci utemeljenje imaju kako u crnogorskom pozitivnom pravu, tako i u načelima ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, a posebno u Rezoluciji Generalne skupštine UN 60/147 "Osnovna načela o pravu na pravni lijek i reparacije za žrtve teških kršenja međunarodnog prava i ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava" – piše u saopštenju.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, kako se navodi, "u kontinuitetu pruža podršku svim komemorabilnim aktivnostima koji doprinose odavanju počasti i sjećanja na sve žrtve ali i unaprjeđenju kredibiliteta i povjerenja u ključne nacionalne servise kakav definitivno jeste policija".

Inicijativu direktoru Uprave policije 2012. godine, kako piše, uputili su zbog težnje da se policijska organizacija suoči sa sopstevnom prošlošću.

- Savjet je zaključio da bi simbolički čin izvinjenja policijske organizacije dodatno osnažio kredibilitet policije, unaprijedio povjerenje javnosti i građana u rad policije, bio podstrek daljim reformama policije i jačanju njenog profesionalnog i demokratskog djelovanja – naglašeno je u saopštenju.

Godišnjica ratnog zločina deportacija biće obilježena u pondjeljak, 25. maja, a čelnici policije nijesu se nikada izvinili zbog ovog zločina.

Grupa bivših visokih službenika Ministartsva unutrašnjih poslova, javne i tajne policije, koja je bila optužena za ovaj ratni zločin 2013. godine je pravosnažno oslobođena svih optužbi.

Vlada je 2008. godine, nakon višegodišnjeg sudskog postupka, isplatila naknadu štete preživjelim žrtvama deportacija i porodicama stradalih.

Crnogorska policija u maju i junu 1992. godine nezakonito je uhapsila više od 66 izbjeglica i izručila ih vojsci bosanskih Srba. Preživjelo je samo njih 12.

K.K.

Foto: Radio Jadran (radiojadran.com)

Portal Analitika