Literatura

Laslo Krasnahorkai dobitnik međunarodnog "Bukera"

Mađarski pisac Laslo Krasnahorkaij dobitnik je ovogodišnje britanske međunarodne književne Men Buker nagrade (Man Booker International), koja se dodeljuje svake druge godine za djela na engleskom ili prevedena na taj jezik.
Laslo Krasnahorkai dobitnik međunarodnog "Bukera"
Portal AnalitikaIzvor

Najavljujući pobjednika, predsjednica žirija Marina Vorner je istakla njegove kvalitete.

- Krasnahorkai je pisac-vizionar izvanrednog intenziteta i raspona, koji bilježi teksturu današnjeg postojanja u scenama koje su zastrašujuće, čudne, užasno komične, a često i potresno lijepe. "Melanholija otpora" i "Satanski tango" su veličanstveni radovi duboke mašte i složenih strasti, u kojoj ljudska komedija bolno skrene u transcendenciju - navela je ona.

- Nadam se da će mi ova nagrada omogućiti upoznam nove čitaoce u anglofonom svijetu - rekao je Krasnahorkai nakon ceremonije uručenja nagrade u Muzeju "Viktorija i Albert" u Londonu.

Ovaj 61-godišnji pisac, rekao je da su mu glavne inspiracije Franc Kafka, Džimi Hendriks i japanski grad Kjoto.

Krasnahorkai je veoma poznat u Njemačkoj i Mađarskoj, a njegovi najpoznatiji romani su "Satanski tango " ("Sátántangó"), "Sejobo je sišao" ("Seiobo járt odalent"), kao i "Melanholija otpora" iz 1998. godine, koji je preveden na više jezika regiona.

Prvi dobitnik nagrade Man Booker International bio je albanski pisac Ismail Kadare, a medju laureatima su američki pisac Filip Rot, kanadska spisateljica Alis Manro, koja je 2013. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Izvor: Blic, Jutarnji list

Foto: jutarnji.hr

Portal Analitika