Sci/Tech

Rusija upozorila Fejsbuk, Tviter i Gugl na moguće sankcije

Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor), Aleksandar Žarov zatražio je od Fejsbuka, Tvitera i Gugla da poštuju zahtjeve ruskog zakonodavsta.
Rusija upozorila Fejsbuk, Tviter i Gugl na moguće sankcije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave "nezakonite radnje" u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, prenio je Itar Tas.

Ranije je zamjenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u svom dopisu Guglu, Fejsbuku i Tviteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahtjeve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmjene i dopune zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posjećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno posjeti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je takođe ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova "informacije koje sadrže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnosti" i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen da "ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije".

Služba je više puta obavještavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika