Zanimljivosti

Čaj od peršuna za zdravlje i ljepotu

Volimo ga kao začin, ali od peršuna možete skuvati i ukusan čaj koji djeluje diuretički i osigurava lijepu i čistu kožu...
Čaj od peršuna za zdravlje i ljepotu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Peršun sadrži brojne materije korisne za zdravlje, ali i ljepotu. Između ostalog, bogat je izvor vitamina C, antioksidansa koji organizam štiti od slobodnih radikala, jača imuni sistem i pospješuje sintezu kolagena, ključnog za vezivno tkivo i kožu. Od drugih antioksidansa, peršun se smatra najboljim izvorom apigenina, koji može da spriječi neke vrste raka.

Bogat je izvor vitamina A - u obliku triju karotenoida: beta-karotena, luteina i zeaksatina - važnog za zdravlje očiju, vitamina K - koji ima ulogu u zacjeljivanju rana... Sadrži i gvožđe, kalijum i folnu kisjelinu. Stručnjaci kažu kako je na dan dovoljno popiti jednu šoljicu čaja od peršuna i preporučuju da se prije pripreme čaja peršun dobro opere ili neko vrijeme namoči u hladnu vodu kojoj je dodato malo sirćeta.

Sastojci (za šoljicu čaja):

četvrtina šoljice svježeg peršuna

1 šoljica kipuće vode

malo svježe iscijeđenog limunovog soka

Priprema:

Peršun stavite u šoljicu i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta pa ga procijedite (ako želite jači čaj, ostavite koji minut duže). Nakon što se čaj malo ohladi, dodajte limunov sok.

Izvor: lovesensa.rs; foto: stvarukusa.rs

Portal Analitika