Politika

MEDOJEVIĆ: Borba makedonske opozicije treba da bude uzor

Borba makedonske opozicije je od izuzetne važnosti za demokratizaciju Balkana i crnogorska opozicija predvođena Demokratskim frontom će nastaviti ovaj talas promjena koji konačno treba da dovede do oslobađanja regiona od političkog uticaja mafije i korumpiranih struktura vlasti, kazao je lider Pokreta za promjene PzP i funkcioner DF-a Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Borba makedonske opozicije treba da bude uzor
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, Medojević ističe da svi u region imaju zajedničkog neprijatelja, a to je Balkanska Konfederacija Organziovanog kriminala koja, kako navodi, ima politički uticaj na vlade Crne Gore, Srbije, Makedonije, BiH, Kosova i Albanije i koja nema interes da demokratizuje ove prostore.

Prema njegovim riječima, borba makedonske opozicije i izvjesna pobjeda, treba da bude uzor i poruka da je za velike pobjede neophodna zajednička akcija naroda i političkih lidera koji su spremni da se žrtvuju i da budu u prvim redovima ove borbe.

“Zahtjevi makedonske opozicije su legitimni, opravdani i u svemu identični sa zahtjevima DF koji su prezentovani javnosti u februaru ove godine. Vlast koja krade izbore, zlouporebljava državne resurse, službe bezbjednosti, mafiju, kontrolisane državne i privatne medije, nije legitimna i ne može upravljati zemljom. Nama je žao, što zbog opstrukcija spolja, ali i iznutra, DF nije organizovao demokratske mirne proteste protiv lopovske vlasti još u jesen prošle godine, koji bi doveli do ostavke premijera Mila Đukanovića i formiranja prelazne vlade koja bi sprovela nepohodne refome izbornog sistema, i uspostavila kontrolu i spriječila zloupotrebe resursa i državnih institucija i fondova, službi, mafije i medija”, naglasio je Medojević.

On je dodao da je, zbog organizovanih i sistemskih opstrukcija unutar DF-a i centara moći izvan koji su sprečavali proteste, Crna Gora izgubila godinu dana, te da se tek sada stiču nepohodni politički uslovi da Front realizuje svoju politiku. 

“Fer i slobodni izbori su osnov demokratskog političkog poretka i borba makedonske opozicije protiv političke korupcije i zloupotrebe bezbjendosnih službi je borba za jačanje demokratije i stabilnosti Balkana”, istakao je Medojević.

On je poručio da je DF spreman za istorijski izazov i dodao da u tom političkom savezu danonćno rade na pripremi protesta.

“Svako je dobrodošao i svako je pozvan da nam se pridruži u borbi za slobodu i demokratiju, pravnu državu koja garantuje jednaka prava za sve”, zaključio je Medojević.

Foto: seebiz.eu

Portal Analitika