Društvo

U Specijalnoj antiterorističkoj jedinici angažovane četiri žene

U Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) angažovane su četiri žene starije od 30 godina, dvije sa visokim, a dvije sa srednjim stručnim obrazovanjem, stoji u saopštenju predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandra Saše Zekovića.
U Specijalnoj antiterorističkoj jedinici angažovane četiri žene
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Savjet za građansku kontrolu rada policije od svog osnivanja prati pitanja rodne ravnopravnosti u crnogorskoj policiji. Usvojeno je više zaključaka i preporuka a podržane su aktivnosti Uprave policije u sklopu Asocijacije šefova policija Jugoistočne Evrope SEPCA i njene Mreže žena policajaca Jugoistočne Evrope.

Savjet je munulih mjeseci obavio konsultacije sa organizacijama civilnog društva kojom prilikom je ponovo aktualizovano pitanje učešća žena u crnogorskoj policijskoj organizaciji.

S tim u vezi Savjet se kod Uprave policije UP interesovao za čitav niz pitanja iz oblasti rodne ravnopravnosti.

"Na interesovanje Savjeta da li je Uprava policije razvila i uspostavila strategiju za rješavanje tzv. rodnih pitanja i da li se razmišlja o tom pristupu iz UP je odgovoreno da nije donijeta takva strategija ali će se u budućnosti, u cilju unapređenja položaja žena u policiji, pokrenuti odgovarajuće inicijative",navodi se u saopštenju.

Zeković kaže da je iz UP saopšteno da nije utvrđen vremenski rok do kojeg treba dostići određeni procenat žena u policijskoj organizaciji.

"Da li se razmišlja o angažmanu lokalnih eksperata za pitanja rodne ravnopravnosti u izradi strateških dokumenata koji se odnose na unapređenje rodnih pitanja i saradnji s tim u vezi s policijom odgovoreno je da je Uprava policije otvorena za bilo koji vid saradnje i da postoji mogućnost da se po pitanju rodne ravnopravnosti uspostavi partnerska i ekspertska saradnja sa NVO iz zemlje, regiona i svijeta postoji, ali da to ne zavisi samo od policije", istakao je Zeković.

Na interesovanje Savjeta da li su žene u Upravi Policije MUP Crne Gore na bilo koji način samoorganizovane odnosno udružene kroz određenu formu radi samoosnaživanja, samopomoći, pružanja uzajamne podrške, razmjene iskustva i stvaranja uslova za adekvatniji profesionalni razvoj iz UP je precizirano žene u Upravi policje nijesu na potreban način samoorganizovane odnosno udružene te da Sekcija žena Sindikata Uprave policje, formirana 2009. godine, nije funkcionisala na zadovoljavajući način i prestala je zvanično sa radom donošenjem novog Statuta Sindikata Uprave policije 30.decembra 2014.godine.

Savjetu je saopšteno da menadžmentu Uprave policije nije dovoljno poznato na koji se način policijski sindikat bavi pitanjima rodne ravnopravnosti.

"Na interesovanje Savjeta iz Uprave policije je saopšteno da nijesu registrovani slučajevi diskriminacije žena u policiji po bilo kom osnovu",rekao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Na pitanje Savjeta na koji način i koliko je aktivna Uprava policije u navedenoj Mreži žena policajaca Jugoistočne Evrope UP je saopštila da pruža punu podršku radu i aktivnostima ove Mreže.

Na interesovanje Savjeta da li su sve organizacione jedinice Uprave policije dostupne ženama i muškarcima i postoje li ograničenja bilo koje vrste u odnosu na žene iz UP su odgovorili da su radna mjesta utvrđena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova jednako dostupna svim službenicima bez obzira na pol.

Savjet se interesovao koliko je tačno žena angažovano u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici SAJ i Posebnoj jedinici policije PJP te kojeg su one obrazovanja, iskustva, starosti.

"Iz Uprave policije je odgovoreno da su u SAJ-u angažovane četiri žene (Viša policijska inspektorka - sa visokim stručnim obrazovanjem, 20 godina efektivnog staža, 43 godine života; Mlađa policijska inspektorka - visoko stručno obrazovanje; šest godina efektivnog staža, 30 godina života; Starija policajka I klase - ukupno dvije - od čega jedna srednje stručno obrazovanjem, 20 godina efektivnog staža, 45 godina života i druga srednje stručno obrazovanjem, 28 godina efektivnog staža, 49 godina života", navodi se u saopštenju.

Savjet se interesovao na koji način se realizuje obuka aktivnog i aktuelnog sastava Uprave policije iz oblasti rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih ljudskih prava.

"Odgovoreno je da Uprava policije u skladu sa godišnjim Programima obuke, sprovodi kontinuirane stručne  obuke službenika na Policijskoj akademiji i Upravi za kadrove kao i na okruglim stolovima, konferencijama i drugim vidovima gdje se pitanje rodne ravnopravnosti razmatra samostalno ili u okviru drugih tema u skladu sa Programom stručnog usavršavanja državnih službenika i namještenika. Takođe u organizaciji OEBS-a na Policijskoj akademiji u Danilovgradu održavani su i seminari na temu "Rad policije sa aspekta rodne osjetljivosti" za rukovodioce i službenike Uprave policije s ciljem da se poveća svijest polaznika o rodno osjetljivim pitanjima u društvu i policijskoj organizaciji i da se upoznaju sa načinima efikasnog obavljanja zadataka prilikom istraga krivičnih djela nasilja u porodici", kazao je Zeković.

Savjet poziva organizacije civilnog društva, posebno ženske grupe, i sve druge društvene strukture da intenziviraju komunikaciju i saradnju sa Upravom policije MUP Crne Gore i podrže njenu otvorenost za razvijanje i punu implementaciju rodnih pitanja i politike rodne ravnopravnosti.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika