Društvo

Crna Gora postala punopravna članica COST-a

Na 194-tom sastanku Komiteta visokih predstavnika COST-a, koji se12-og i 13-og maja održava u Stokholmu, Crna Gora je jednoglasno od strane svih prisutnih zemalja članica, njih 30, juče prihvaćena kao punopravna članica COST asocijacije, što predstavlja prvo priključenje jedne zemlje ovom program nakon 2009. godine.
Crna Gora postala punopravna članica COST-a
Portal AnalitikaIzvor

Do danas je Crna Gora veoma aktivno učestvovala u ovom programu u svojstvu  susjedne zemlje, a naši istraživački timovi uzeli učešća u 20 akcija (projekata) u različitim oblastima, a najviše u sljedećim: Informaciono-komunikacione tehnologije (7), Hrana i poljoprivreda (5), i Šumarstvo (5).

Pomoćnik ministra nauke, mr Darko Petrušić, obrazložio je motivaciju za članstvo naše zemlje u ovoj organizaciji, a ona se prije svega odnosi na: jačanje međunarodne naučne saradnje, kreiranje novih istraživačkih mreža, visoka reputacija COST programa, ali i kooperativna atmosfera u samim COST akcijama i njihova otvorenost, prije svega za mlade istraživače.  Kao punopravnoj članici COST organizacije, crnogorskim istraživačima, i posebno mladim naučnicima daće se mogućnost umrežavanja sa kolegama iz Evrope.

"Otvorenost je u srcu COST-a. COST ima zaista dugu tradiciju u svojoj namjeri da postane dostupan istraživačima iz susjednih zemalja. Danas smo veoma srećni što je Crna Gora postala punopravna članica COST-a. Želimo da se zahvalimo Crnoj Gori i podstaknemo njenu naučnu zajednicu da nastavi aktivno učešće u naučnim i tehnološkim mrežama COST-a ", izjavila je dr Ángeles Rodríguez-Peña, predsjedavajuća COST asocijacijom.

Na sastanku je ocijenjeno da će Crna Gora postati ključni činilac u dostizanju ciljeva politike izvrsnosti i inkluzije COST-a. Politika inkluzije COST-a ima za cilj da ohrabri i omogući aktivno uključenje istraživača i naučnika iz manje povezanih istraživačkih zajednica članica COST-a i sistemski uključi mlade istraživače i žene istraživače u nove ili tekuće COST akcije, i u što većoj mjeri u sve aktivnosti COST-a. COST aktivnosti inkluzije doprinijeće poboljšanju izgradnje kapaciteta i okupiće izvrsne istraživače koji nijesu dobro integrisani u evropskom i globalnom istraživanju.

Tokom sastanka, novoimenovani crngorski predstavnik u Komitetu visokih predstavnika (Committee of Senior Officials - CSO), mr Darko Petrušić, izrazio je čvrsto opredjeljenje za aktivno učestvovanje naše zemlje u COST-u: "Mi cijenimo ulogu koju je COST već odigrao u povezivanju crnogorskih istraživača sa kolegama širom Evrope. Sada učestvujemo u 14 tekućih COST Akcija i radujemo se još aktivnijem umrežavanju sa evropskim istraživačima, čemu će doprinijeti i imenovanje COST nacionalnog koordinatora vrlo brzo".

COST podržava umrežavanje istraživačkih aktivnosti u 35 zemalja članica. Trenutno se  realizuje oko 350 tekućih akcija, u kojima uzme učešća oko 30 000 istraživača godišnje.

"Prosječna" Akcija uključuje oko 25 zemalja, sa godišnjim budžetom oko 150 000 evra i traje četiri godine. Velika Britanija, Španija, Njemačka, Francuska, Italija, Portugalija, Holandija, Belgija, Danska, Poljska,Grčka, Švajcarska, Finska, Irska, Austrija, Norveška, Švedska, Izrael i Turska su zemlje koje prednjače u učešću u COST akcijama.

Podsjećamo da COST podržava umrežavanje istraživača kroz naučne i tehnološke mreže, koje su otvorene: za sve oblasti nauka (uključujući interdisciplinarne), za nove i originalne ideje (inovativne), partnere (javne i privatne, velike i male), istraživače u svim fazama karijere (mlade i starije istraživače). Za period trajanja Horizonta 2020, COST posebno ima za cilj da doprinese jačanju evropskih istraživačkih i inovacionih kapaciteta. Njegove ključne karakteristike u Horizontu 2020 su: podržavanje izvrsnosti, otvorenost i inkluzija, podržavanje novih ideja i razmjena znanja.

Kao jedan od prvih benefita, crnogorski istraživači imaće mogućnost da postanu COST eksperti i daju doprinos u evaluaciji predloga COST akcija, kao i da učestvuju u ocjenjivanju rezultata COST akcija, po njihovom završetku. Kao i do sada, crnogorski istraživački timovi moći će da se priključe postojećim COST akcijama, ali novitet se odnosi na njihovu mogućnost da predlože svoju - novu COST akciju, sa najmanje 5 kolega iz 5 zemalja članica COST-a.

Mladim istraživačima iz Crne Gore u COST akcijama, posebno se nudi mogućnost usavršavanja na trening školama i kratkoročnim naučnim posjetama institucijama zemalja članica COST-a. Od sada, biće omogućeno i organizovanje sastanaka, radionica i trening škola u Crnoj Gori, što do sada nije bio slučaj. COST akcije su komplementarne sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u Horizontu 2020 - dokazano je da su konzorcijumi koji su formirani u COST-u, bili početna stepenica za uspješnu pripremu predloga projekata za Sedmi okvirni program za istraživanje, kao i Horizont 2020.

Uključenjem i u ovaj program Crna Gora je svojoj naučnoj zajednici otvorila sva vrata ka Evropskom istraživačkom prostoru u punom kapacitetu, što znači da će od ovog momenta crnogorska naučnoistraživačka zajednica imati pristup ne samo svim EU fondovima, već i programima usavršavanja, obuka i mobilnosti, što predstavlja jako važan segment u izgradnji kvaliteta i kapaciteta jedne naučne zajednice.

Portal Analitika