Region

Kurtćehajić poslanicima: Izdaćete BiH ako date Sutorinu

Profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka (FPN) Suad Kurtćehajić ocijenio je da je predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić izdao nacionalne interese te zemlje vezano za pitanje Sutorine.
Kurtćehajić poslanicima: Izdaćete BiH ako date Sutorinu
Portal AnalitikaIzvor

Kurtćehajić je medijima u toj zemlji kazao da su na nedavnoj tribini o Sutorini u Sarajevu pročitana pisma podrške Selima Beslagića i drugih akademskih ličnosti inicijativi da se ta teritorija vrati nazad BiH, prenosi Dan.

Sarajevski profesor je naveo da je poslanik Denis Bećirović časno predao u proceduru Parlamentarne skupštine BiH rezoluciju o Sutorini, kojom traži da se poništi državni ugovor o granici sa Crnom Gorom. Kako je naveo, Bećirović je kolegama u parlamentu, ali i svim građanima u BiH pokazao kako se treba boriti za svoju zemlju.

„Sada je na poslanicima Parlamentarne skupštine da glasaju da li Sutorina ide na referendum, pa da građani BiH odluče, ili da se ide na arbitražu pred Međunarodni sud pravde u Hagu“, naveo je Suad Kurtćehajić.

Kako je istakao, parlamentarci BiH koje je izabrao narod su dužni „da se za svaki pedalj naše zemlje bore svim pravnim sredstvima, dakako uključujući i Sutorinu”.

„Ako to ne urade, biće zapisani kao najveći izdajnici BiH. Na njima je sada da svojim glasom ne verifikuju izdaju dijela teritorije BiH na jadranskoj obali koju Crna Gora decenijama iskorišćava i drži pod okupacijom“, tvrdi Kurtćehajić.

On je poručio da je BiH "dugo spavala" po tom pitanju, a to je nešto što Bosna i Hercegovina nikada vlasnički nije izgubila.

„Crna Gora nije uspjela da dobije taj prostor, taj prostor je uzurpirala. Postojala je pravna mogućnost da Crna Gora to dobije, ali je trebalo da prođe kroz ustavni sistem tadašnje Jugoslavije. To nije nikada sprovedeno i zbog toga Crna Gora nema dokaze o vlasničkom pravu na Sutorinu, a BiH ima. Otkad su utvrđene granice BiH na Berlinskom kongresu, tada su utvrđene granice BiH sa dva izlaza na more, a utvrđene su granice i prema Srbiji i Crnoj Gori. BiH nikada svojom voljom te granice nije napuštala“, ocijenio je Kurthećajić.

Kako je podvukao, davati nešto na šta imaš vlasničko pravo je van zdrave pameti. On je naveo da Crna Gora lobira da se Bećirovićeva rezolucija ospori.

Portal Analitika