Društvo

BAKOVIĆ: Uprkos napretku, stanje ljudskih prava još uvijek nezadovoljavajuće

Institucija Ombudsmana je u 2014. primila 687 pritužbi, a postupak je okončan u 94,46 odsto slučajeva. To znači da smo prošle godine ostvarili najveći stepen ažurnosti u postupanju po pritužbama u dosadašnjem radu ove institucije. Dobro je što građani sve više traže zaštitu svojih prava, međutim, i pored izvjesnog napretka, stanje ljudskih prava u Crnoj Gori još uvijek ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim – poručio je Šućko Baković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda.
BAKOVIĆ: Uprkos napretku, stanje ljudskih prava još uvijek nezadovoljavajuće
Portal AnalitikaIzvor

On je na današnjem predstavljanju godišnjeg izvještaja o radu ombudsmana u Podgorici, kazao da su se građani prošle godine najviše žalili na rad organa javne uprave, koji prema njegovim riječima, često ne odlučuju o zahtjevima građana, ili neopravdano dugo vode postupke.

„U nekim slučajevima organi donose više puta istu ili sličnu odluku o određenom zahtjevu, iako je neposredno viši organ po žalbi ili sud po tužbi u upravnom sporu utvrdio određene nepravilnosti ili nezakonitosti, i naložio njihovo otklanjanje u ponovnom postupku. Iz tih razloga građani su prinuđeni da se više puta obraćaju i osporavaju u upravnom postupku ili upravnom sporu takve akte, izlažu se materijalnim troškovima i dugo čekaju zakonitu odluku“, istakao je Baković.

Poseban oblik nezakonitog ponašanja organa javne uprave je tzv. „ćutanje uprave“, odnosno nepostpanje organa po zahtjevima građana.

„Dugim trajanjem upravnih postupaka, nepostupanjem po zahtjevima građana, nepoštovanjem stavova i mišljenja drugostepenog organa ili Upravnog suda, krše se ustavna načela i načela dobre uprave, ispoljava se arbiternost, dovodi u pitanje ostvarivanje prava i sloboda građana, princip pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom“, upozorava Baković.

Podaci Upravnog suda za prethodnu godinu, prema riječima ombudsmana, najslikovitije govore o kvalitetu radu javne uprave.

„Od ukupno 2.329 riješenih predmeta, u 48,57 odsto slučajeva upravni akt je poništen, dok je u 4,38 odsto naloženo donošenje upravnih akata. U postupanju o tužbama, Upravni sud je u 1.763 slučaja utvrdio nezakonitost upravnih akata i postupanja od strane organa javne uprave. U poređenju sa 2013. u kojoj je Upravni sud u 1.521 slučaju utvrdio nezakonitost upravnih akata i postupanja javne uprave, evidentno je da je u ovogodišnjem izvještaju zabilježen rast nezakonitih upravnih akata i postupanja javne uprave za 8,15 odsto, što je po našem mišljenju razlog za ozbiljnu zabrinutost“, naglasio je Baković.

Pritužbe građana na rad sudova u 2014. su u porastu u odnosu na 2013.godinu za približno 10 odsto, ali je njihovo učešće u broju svih primljenih pritužbi smanjeno za 16,31 odsto, kaže Baković i dodaje da se najveći broj ovih pritužbi odnosio na suđenje u razumnom roku, ali da je zabilježen i znatan broj pritužbi u kojima su podnosioci nezadovoljni sudskim odlukama tražili od ombudsmana da preispita zakonitnost tih odluka. Baković navodi da je evidentan rast angažovanja sudova na rješavanju starih predmeta, ali da ipak još uvijek ima predmeta u kojima postupci traju više godina, što, kako kaže on, nije u skladu sa pravom na suđenje u razumnom roku i stavovima Evropskog suda za ljudska prava. Ipak, dodaje Baković, sudovi sve više u svom postupanju koriste praksu Evropskog suda.

Kada su u pitanju ekonomska, socijalna i kulturna prava, ombudsman ističe da veliki broj građana i dalje živi na ivici siromaštva, te da je i dalje posebno težak položaj starih lica, lica sa invaliditetom i Roma. Broj pritužbi na zaštitu prava djece povećava se iz godine u godinu.

„Što se tiče sudskih postupaka u vezi sa diskriminacijom, u 2014. pred sudovima u Crnoj Gori je vođeno ukupno 19 parničnih postupaka i donijeta je svega jedna pravosnažna presuda. Osobe sa invaliditetom su prošle godine iz proaktivne faze prešle ka efektivnoj sudskoj zaštiti. Homofobija se i dalje zadržava kao posebna karakteristika odnosa prema pripadnicima LGBTIQ populacije“, objašnjava Baković.

Izvještaj dalje pokazuje da je primjetan trend rasta nasilja u porodici. Ombudsman ipak napominje da je to možda rezultat pojačane aktivnosti organa, ili da se osobe koje su izložene nasilju više obraćaju organima.

„U 2014. je vidljiv napredak u poštovanju temeljnih ljudskih prava i legislative. Jako je dobro što su građani sve više svjesni svojih prava i što sve više očekuju od institucija države. Svi smo pod budnom pažnjom, ne samo partnera iz Evropske komisije, nego i naših građana. Pored izvjesnog napretka, stanje ljudskih prava u Crnoj Gori još uvijek ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim“, zaključio je Baković.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Den Redford, kazao je da postoji još dosta toga što institucije mogu da učine u obezbjeđivanju jednakog i punog poštovanja ljudskih prava.

„Veći stepen svijesti je potreban u pogledu važne i ključne uloge institucije Ombudsmana u usmjeravanju tih principa putem davanja preporuka i mišljenja o slučajevima i pojavama iz svakodnevnog života i prakse. U demokratskom društvu, efikasna i dobro tehnički i kadrovski opremljena institucija Ombudsmana, koja daje pravovremena mišljenja i preporuke za rješavanja pitanja ljudskih prava je ključna“, poručio je Redford.

Zamjenica ombudsmana Zdenka Perović danas je predstavila godišnjih izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Portal Analitika