Društvo

VUKOTIĆ: Zaštiti od radona posvetiti posebnu pažnju

Zaštiti od radona treba posvetiti posebnu pažnju, jer je taj gas drugi uzročnik kancera pluća poslije nikotina, saopštio je univerzitetski profesor fizike, Perko Vukotić.
VUKOTIĆ: Zaštiti od radona posvetiti posebnu pažnju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno na okruglom stolu „Unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“, taj gas je odgovoran za tri do 14 odsto svih slučajeva oboljenja od kancera pluća.

Vukotić je kazao da od prirodnih izvora zračenja u svijetu čovjek godišnje prosječno primi efektivnu dozu od 2,4 milisiverta, od čega oko 52 odsto priprada ozračenosti putem udisanja radona.

„U Crnoj Gori radon ima još veće učešće. U našoj državi radon učestvuje u ukupnoj dozi od 80 odsto koju prima naš prosječni stanovnik godišnje iz prirodnih izvora zračenja sa 70 odsto“, upozorio je Vukotić.

On smatra da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od radona jer je, kako je ukazao, taj gas radioaktivan, a iz te radioaktivnosti proističe rizik po zdravlje ljudi.

„Radon je hemijski inertan i zbog toga ga ne možemo osjetiti čulima. Taj gas je drugi uzročnik kancera pluća poslije nikotina,“, kazao je Vukotić. Prema njegovim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija je radon proglasila prvim najvećim uzročnikom raka pluća kod nepušača, a drugim kod pušača.

„Prema njenim procjenama, radon je odgovoran za oko dva odsto svih slučajeva obolijevanja od raka pluća“, dodao je Vukotić. On je pojasnio da je rizik dobijanja kancera kod aktivnih pušača 26 puta veći nego kod osoba koje nikad nijesu pušile.

Prema njegovim riječima, ne postoje dokazi da radon izaziva bilo koju drugu vrstu kancera osim kancera pluća. Vukotić je ukazao na postupke koje treba primjenjivati zbog zaštite od uticaja radona, i to, kako je naveo, provjetravanjem boravišnih prostorija i preduzimanjem građevinskih mjera u stambenim i radnim prostorijama.

Državna sekretarka, Daliborka Pejović, kazala je da u Ministarstvu žele da razviju viziju i koncept modela ekološke države Crne Gore koji, kako je navela, dodatno obavezuje da u tom Vladinom resoru budu maksimalno posvećeni ka kreiranju tog modela.

„Shvatili smo da se radi o projektu koji moramo na svaki mogući način podržati zato što on dotiče sve ciljne grupe i segmente našeg života koji su dragocjeni i važni, prevashodno kad je u pitanju zdravlje“, kazala je Pejović.

Ona je kazala da je projekat veoma važan za zdravlje crnogorskog stanovništva, a poseban prioritet, kako je dodala, posvećen je djeci, a samim tim i obrazovnim ustanovama, kako bi se zaštitili od štetnosti koji prouzrokuje radon.

„Naša ambicija je da dobijemo dobru mapu o problematičnim djelovima Crne Gore u kojima je koncetracija radona najveća, i na vrijeme i adekvatim mjerama reagujemo kako bismo obezbijedili konforan život stanovništva“, poručila je Pejović. Okrugli sto organizovali su Privredna komora, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Inženjerska komora.

Mina; foto: RTCG

Portal Analitika