Kultura

A TEMPO: Nepresušan izvor talenata

Prostor cijelog Balkana, naravno i Crne Gore, ima nekoliko izuzetnih mladih talenata. Najviše sam ih čuo među pijanistima. Ali, moramo spomenuti i određene gudače, duvače i gitariste koji su se zadnjih godina pokazali na internacionalnoj sceni - da ne nabrajam, jer ih zaista ima, kazao je violista Ivan Vučkević.
A TEMPO: Nepresušan izvor talenata
Portal AnalitikaIzvor

On je sinoć nastupio kao dio kvarteta "Energie Nove", izvodeći djela Bedžiha Smetane i Johanesa Bramsa.

- Kada sam prvi put nastupao u Podgorici, svirao sam Bendžamina Britna u pratnji Gudačkog ansambla Slovenačke filharmonije. Na tom koncertu sam svirao komad "Lacrime" koji je napisan 50-tih godina XX vijeka, tako da je to potpuno drugačije djelo od onih koje smo večeras izvodili.

U švajcarskom ansamblu, nastalom još 2008. godine, još sviraju violinisti Hans Livijabela i Barbara Kjanamea i violončelista Feliks Fogelzang. Publika je mogla da uživa ne samo u interesantnom programu, već i u izuzetnom izvođenju ovih umjetnika koji veoma dobro sarađuju.

- Prijatelji smo, kolege ne samo u kvartetu, već i na raznim drugim mjestima. Ovo je naša porodica i naš projekat koji vodimo zadnjih sedam godina, i jako smo ponosni na rezultate koje smo do sada postigli. Nadam se da ćemo još dugi niz godina zajedno nastaviti da sviramo - istakao je Vukčević.

Tokom nastupa pred ovdašnjim auditorijumom u Crnogorskom narodnom pozorištu, kako kaže, osjetio je mnogo toga.

- Svjetla prave neku vrstu zavjese između publike i nas u ansamblu. Ali, nešto se uvijek osjeća - u tišini ili raznim pokretima publike koje primijetimo, pošto čula postanu napetija tokom koncerta. Zaista, na sceni se osjeti puno stvari za koje publika ne može ni da pretpostavi da ih uočavamo.

2904ivan1Vukčević je još kao dječak iz Crne Gore sa roditeljima odselio za Australiju, gdje je završio započetu muzičku školu i fakultet. Onda se vratio na evropski kontinent - ovog puta da bi završio postdiplomske studije viole u Švajcarskoj.

- Poslije par godina rada u Norveškoj, vratio sam se u Švajcarsku, gdje i danas radim. Već nekoliko godina na Akademiji Menjuhin (International Menuhin Music Academy) u Gštadu, a takođe sviram i radim u orkestru i kvartetu u Luganu.

Prestižna obrazovna institucija koja nosi ime čuvenog violiniste Jehudija Menjuhina, postoji skoro četiri decenije, i na njoj jednako uče i predaju vrhunski umjetnici.

- Tamo sam i ja završio postdiplomske studije i zato za mene najveću čast predstavlja mogućnost koja mi je pružena da dobijem mjesto profesora na Akademiji Menjuhin. Na nju dolaze mladi talenti sa stipendijama iz čitavog svijeta. Imamo ukupno dvadesetak studenata, a među njima je nekoliko izuzetnih talentata, koji su već osvojili više nagrada na internacionalnim takmičenjima. Studenti nam dolaze sa svih strana: imamo po nekoliko iz bivšeg Sovjetskog saveza, Poljske i sa Novog Zelanda, a ima ih i iz Australije, Italije, Portugala... Praktično, nema dijela svijeta koji nije zastupljen. I nisu više studenti iz istočne Evrope ispred ostalih, jer su muzičke škole po Evropi podigle pedagoški nivo posljednjih godina. Sada mladi talenti mogu da se nađu i u malim mjestima, tamo gdje se najmanje nadate da ih ima - istakao je Vukčević i dodao da je imao priliku da predaje izuzetno talentovanim studentima iz Turske i Grčke.

Sa ekonomskom krizom, i umjetnici su primorani da pronalaze nove načine rada. Tim prije što kriza traje već godinama...

- Kriza, a i snalaženje muzičara, u Evropi su dobili drugu, novu dimenziju. Uostalom, kultura je uvijek prva na rez-listi. U Švajcarskoj nije baš takav slučaj, ali vidim da je u Evropskoj uniji - posebno u Italiji, Holandiji - puno muzičara izgubilo posao u orkestrima. Vrlo mali broj muzičara postaje inovativniji, ali veći dio se ne snalazi. Poznajem više primjera vrhunskih muzičara koji su u potpunosti promijenili karijere posljednjih par godina i sada nemaju više ništa sa muzikom - precizirao je naš sagovornik.

No, Vukčević ističe da na njega to neće uticati kada je u pitanju dolazak u Crnu Goru.

- Vidjećete me opetk kada me pozovete. Pronaći ću načina da dođem ovamo - zaključuje on.

Ovogodišnji XIV A tempo biće večeras zatvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra na Velikoj sceni CNP-a od 20 časova. Pod dirigentskom upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, beogradskog maestra Bojana Suđića, biće izvedena dva djela ruskih kompozitora. Program će otvoriti Koncert za klavir i orkestar op. 20 u fis-molu Aleksandra Skrjabina, u kome će solističku dionicu tumačiti eminentni crnogorski pijanista Ratimir Martinović. Večerasšnji koncert, a samim tim i XIV A tempo, zatvoriće simfonijska svita "Šeherezada" Nikolaja Rimskog-Korsakova.

K.J.

Foto: MCCG

Portal Analitika