Društvo

Svađe u Savezu Sindikata: Borba za finansijski i politički uticaj

Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraće da odluči koji je sindikat reprezentativan, odnosno koje generalni sekretar Samostalnog sindikata Crne Gore aktuelni čelnik SSCG Marko Nikčevič ili predstavnik dijela sindikata Duško Zarubica.
Svađe u Savezu Sindikata: Borba za finansijski i politički uticaj
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, ko god bude priznati sindikalni lider imaće težak posao vraćanja povjerenja u tu radničku asocijaciju: optužbe za nezakonito raspolaganje radničkim parama ozbiljno su poljuljale njen rejting i to u susret izradi novog zakona o radu kada bi upravo sindikat trebalo da pokaže jedinstvo i snagu.

Za advokata Nikolu Martinovića dešavanja u SSCG su posljedica borbe za finansijsku moć i politički uticaj.

"Već duži niz godina svjedoci smo afera koje se tiču poslovanja u Savezu sindikata Crne Gore, a aktuelizuju se uoči nekih sindikalnih izbora. Tako je i ovoga puta. Sindikalne vođe se svađaju oko prevlasti, a ne zaštite radničkih prava. Dakle, suština njihovog sukoba jeste da se ostvare pozicije koje omogućavaju upravljanje značajnim tokovima novca, ostvarivanje političkog uticaja u državi, kroz pregovarački proces o radničkim pravima. Svađe sindikalnih čelnika samo vode u nove podjele i slabljenje moći radničke asocijacije. U svakom slučaju, na potezu je država i njene institucije", rekao je Martinović za Pobjedu.

Profesor dr Blagota Mitrić takođe smatra da se u SSCG odvija grčevita borba za vlast, odnosno, po njegovom mišljenju, za smjenu legitimno izabranog generalnog sekretara Marka Nikčevića.

"Prvo, mora se poći od činjenice da se u Crnoj Gori "kopiraju“ mnoge stvari i odnosi, koji su, inače, svojstveni političkim partijama, po prirodi njihovog ustavno-pravnog položaja. Hoću reći da je njima "dato“ da vode borbu za vlast, koja je propisana zakonom. Nažalost, sada i u SSCG imamo situaciju da se vodi ogorčena borba za vlast, uprkos činjenici što je prije nekoliko mjeseci izabrana nova "postava“ rukovodstva SSCG na čelu sa Markom Nikčevićem, kao generalnim sekretarom. I šta onda biva? Organizuje se dio aktivista da "skinu“ novo rukovodstvo, organizujući održavanje "svojih“ Skupština SSCG na kojima biraju "svog“ generalnog sekretara, tako da sada i u SSCG imamo dvojstvo, doduše, mimo važećih akata", dodao je Mitrić. (Pobjeda)

Portal Analitika