Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • 10. PG SAJAM KNJIGE: Uprkos neopravdanim kritikama i sa novim izdanjima značajnih autora regiona

10. PG SAJAM KNJIGE: Uprkos neopravdanim kritikama i sa novim izdanjima značajnih autora regiona

Aleksandra Poter, Ognjen Spahić, Svetislav Basara, Svetlana Slapšak, Jasna Horvat, Ivan Tokin, Damir Karakaš, Andrej Nikolaidis, Mladen Lompar - samo su neka od imena koja će svoje nove naslove predstaviti od 5. do 11. maja na jubilarnom 10. Podgoričkom međunarodnom sajmu knjiga u garažnom dijelu šoping mola Delta siti.
10. PG SAJAM KNJIGE: Uprkos neopravdanim kritikama i sa novim izdanjima značajnih autora regiona
Portal AnalitikaIzvor

Iz organizacije su podsjetili da je ovogodišnji slogan sajma "Snovi za čitanje" i da će počasni gost biti Turska. Cijena ulaznice ostaće ista - jedan euro - dok će radno vrijeme biti drugačije, od 11 do 22 časa.

Umjetnička direktorica sajma Ksenija Popović istakla je da se u kreiranju programa sajma rukovodila najbitnijim parametrom - recentnim naslovima, pa će brojna poznata imena regionalne književne scene upravo na Podgoričkom sajmu knjiga predstaviti svoja djela izašla iz štampe u proteklih godinu dana.

Crnogorska publika biće u prilici da se upozna sa autorima koji zauzimaju važno mjesto u okviru savremene turske, ali i svjetske književnosti, a predstaviće ih Iskender Pala i Sadik Jalsizunćanlar.

- Tokom Sajma, počev od samog otvaranja, na turskom štandu će naši posjetioci moći da vide i oprobaju se u dvije tradicionalne dekorativne turske umjetnosti: ebru - slikanju na vodi, i nakašane - kako su se na osmanskom dvoru dekorisale knjige. Oni će takođe predstavljati tursku kuhinju i druge sadržaje.

Pored turskih, na Sajmu će se predstaviti internacionalni autori, pa će ljubitelji ljubavnih romana biti u prilici da upoznaju popularnu britansku autorku Aleksandru Poter. Takođe, na najznačajniju manifestaciju posvećenu knjizi u Crnoj Gori biće i ruski autor crnogorskog porijekla Pavle Vojinović, i izraelski diplomata i pisac Dan Orijan.

- Iz Srbije su svoj dolazak potvrvdila velika imena: Svetislav Basara, Radoslav Petković, Ivan Tokin, Slavoljub Stanković i Ivan Stanković. Iz Slovenije dolazi profesorka Svetlana Slapšak, koja je 2005. godine bila predložena za Nobelovu nagradu za mir. Ove godine sa zadovoljstvom najavljujemo i dolazak nekoliko zapaženih autora iz Hrvatske: Damira Karakaša, Jasne Horvat, Luka Paljetka i Rada Jarka. Neizostavan segment programa Sajma su i domaći autori, među kojima su ovoga puta: Ognjen Spahić, Nikola Malović, Andrej Nikolaidis, zatim Ljubomir Đurković, Dušan Đurović, Ilija Đurović, Tatjana Kuljača i Milica Šćepanović.

Popović je dodala kako će medijatori večeri autora podgoričke izdavačke kuće Nova knjiga biti Đuro Radosavović, Aleksandra Vuković, Balša Brković, Božena Jelušić i Andrej Nikolaidis, dok će ostali izdavači tek najaviti prateće programe.

Za sada je poznato da će svoja izdanja prezentovati i crnogorski Zavod za udžbenike, pa će biti predstavljeni i njihovi autori: Pavle Goranović, Jelena Martinović-Bogojević, Bosiljka Pušić, Dragana Kršenković-Brković i Mladen Lompar. Oktoih na Sajmu promoviše roman "Vajar" Svetozara Savića, a posjetiocima će se predstaviti i izdavačka kuća "Plavi jahač".

Inače, konferenciju za novinare Popović je počela oštrim tonom, kako bi - bar na neko vrijeme - skrenula pažnju javnim kritičarima Sajma da nemaju argumente za svoje ekstremne i negativne stavove. Njeno obraćanje prenosimo integralno.

Neću reći ništa novo kada konstatujem da na ovim prostorima volimo da se razvrstavamo po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prema političkim opredjeljenjima, seksualnoj orijentaciji i tako dalje. Posebno nam je draga nacionalistička priča koju volimo da predstavljamo kao patriotizam i da njome glasno mašemo kad nemamo prikladnije argumente protiv nekoga.

Zašto vam sve ovo govorim? Zato što se već godinama dežurni kritičari i protivnici ovog Sajma služe upravo tim argumentima da kritikuju najposjećeniju kulturnu manifestaciju u Crnoj Gori. Meni je drago da je tako, jer kada bi imali boljih - ne bi nas prozivali jedni da smo nedovoljno crnogorski orjentisani, a drugi da smo previše crnogorski orjentisani. Svaki put se nanovo iznenadim kad čujem da pojedinci vode inventare pisaca koji učestvuju u mom umjetničkom programu, pa čak i posjetilaca koji su obišli sajam, čija su imene i prezimena poznata javnosti, pa onda na osnovu svojih ličnih političkih stavova ili nacionalnih osjećaja iznose sudove o nama, našim namjerama kao organizatorima i našoj manifestaciji.

Moje uvjerenje koje sa mnom dijele ostali organizatori ovog Sajma je da jedna kulturna manifestacija, a pogotovo ona koja se bavi književnošću, ima dužnost da forsira pluralizam mišljenja. Kada organizator jedne kulturne manifestacije provjerava nacionalna, politička uvjerenja potencijalnih učesnika, poražava manifestaciju koju organizuje i samu kulturu. I smatram da oni koji to ne mogu da prihvate, sebi treba da traže mjesto u političkim strankama krajnje desnice, a ne u umjetnosti. Ipak, smatram da je svaki čovjek, a pogotovo umjetnik, mnogo više od nacije, političkog opredjeljenja i seksualne orijentacije.

Stoga, koncept ovogodišnjeg umjetničkog programa Sajma zasnovan je prije svega na autorima koji su prošle godine objavili nešto novo.

Kada je u pitanju crnogorska književna scena predstaviće se svi crnogorski autori za koje raspolažem podatkom da su objavili nova djela. Ukoliko se ispostavi da sam nekog izostavila, a taj autor je zainteresovan da se predstavi na Sajmu, molim ga da me kontaktira na adresu koja je istaknuta na sajtu sajma. Biće mu obezbijeđena promocija!

K.J.

Portal Analitika