Abiznis

Nezavisni poslanici traže ocjenu ustavnosti poskupljenja goriva

Nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerovic, Obrad Gojković, Mladen Bojanić i Dritan Abazović podnijeli su danas Ustavnom sudu predlog za za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe Vlade Crne Gore o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.
Nezavisni poslanici traže ocjenu ustavnosti poskupljenja goriva
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je sredinom aprila usvojila dopunu uredbe kojom sve vrste goriva poskupljuju za sedam centi, a prikupljeni novac definiše kao naknada za izgradnju autoputa do granice sa Srbijom i reprezentativni sport. Uredba je juče objavljena u Službenom listu, a poskupljenje goriva je danas stupilo na snagu.      

Nezavisni poslanici podsjećaju da je Ustavom Crne Gore propisano da je vlast uređena po načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, da zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast vrši Vlada, a sudsku sud, te da je vlast ograničena Ustavom i zakonom; da se država finansira od poreza, dažbina i drugih prihoda, da se porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom; da zakon mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim Međunarodnim ugovorima, a drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom; da se zakon i drugi propis objavljuje prije stupanja na snagu, a stupa na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja, i da izuzetno, kada za to postoje razlozi utvrđeni u postupku donošenja, zakon i drugi propis može stupiti na snagu najranije danom objavljivanja.

"Odredbama člana 173 stav 2 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici propisano je da način i visina elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene određenih vrsta naftnih derivata i/ili biogoriva, način i rokovi objavljivanja tih cijena i određivanje organa koji ih objavljuje utvrđuju propisom Vlade. Osporenu Uredbu Vlada zasniva na odredbi člana 17 Uredbe o Vladi Crne Gore, kojom je propisano da Vlada donosi uredbe, odluke, strategije, deklaracije, rješenja, zaključke i druge akte. Osporena Uredba ne sadrži materijalni propis - zakon kojeg je Vlada primijenila u postupku donošenja tog akta. Osporenom Uredbom Vlada je uvela naknadu za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, kao obavezujući element u postupku utvrđivanja maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, i to kao dodatni prihod Budžeta Crne Gore. Međutim, saglasno gore citiranim odredbama člana 142 stav 3 Ustava Crne Gore naznačene dažbine mogle su biti uvedene samo zakonom. A donošenje zakona, u sistemu Ustavom utvrđene podjele vlasti u nadležnosti je Skupštine Crne Gore", ističe se u predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Poslanici naglašavaju da iz citiranih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, kojim je Vlada ovlašćena da svojim propisom utvrđuje način i visinu elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene određenih vrsta naftnih derivata i/ili biogoriva, ni u kom vidu ne proističe ovlašćenje da Vlada predmetnom Uredbom uvodi naknade koje u skladu sa Ustavom mogu biti uvedene samo zakonom.

"Svi elementi sadržani u Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata: ukupne uvozne takse i dažbine, akcize, porez na promet, ekološka naknada i sve ostale dažbine primjenjive po zakonima Crne Gore, prije nego što su naznačenom Vladinom Uredbom predviđene kao element za obračun maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, prethodno su uvedene zakonom. Samim tim, naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, mogla je predstavljati element Vladine Uredbe za obračun maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, samo i u slučaju da je prethodno uvedena zakonom, što evidentno nije slučaj. Takođe, osporena Uredba, saglasno članu 146 stav 2 Ustava Crne Gore mogla je stupiti na snagu danom objavljivanja samo kada za to postoje razlozi utvrđeni u postupku njenog donošenja. Iz sadržaja osporene Uredbe ne proizilazi da je Vlada u postupku njenog donošenja utvrdila postojanje razloga da taj akt može stupiti na snagu najranije danom objavljivanja", ističu nezavisni poslanici.

Imajući u vidu da primjenom osporene Uredbe već nastupaju negativne štetne posledice po građane i pravna lica, podnosioci predloga zahtijevaju da Ustavni sud Crne Gore bez odlaganja donese rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori da u postupku obračuna maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, ne vrše primjenu Uredbe Vlade Crne Gore o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

"Iz svih navedenih razloga nesumnjivo proizilazi da osporena Uredba nije saglasna sa Ustavom i zakonom, pa predlažemo da Ustavni sud Crne Gore donese odluku  kojom će utvrditi da Uredba Vlade Crne Gore o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata od 16. aprila nije saglasna sa Ustavom i zakonom i da prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda Crne Gore", naveli su nezavisni poslanici.

 

Portal Analitika